Izaberite stranicu

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас Свету службу Божију у цркви Светог архангела Михаила на Дољанима код Подгорице.

Саслуживали су му старјешина цркве протојереј-ставрофор Бранко Тапушковић, јереји Милош Лучић и Лека Вујисић и јерођакон Сионије (Зорић).

Појали су чланови Дјечјег црквеног хора “Златица” под управом Биљане Тапушковић.

Након Литургије, храм је опходила Литија, а онда је благосиљан славски колач, поводом славе храма.

Митрополит Јоаникије је у архипастирском слову рекао да је слава Светих архистратига Михаила и Гаврила много поштована у нашем народу.

“Имамо доста храмова и не можемо свуда стићи баш на сами дан, па смо одредили да славу овога светога храма прославимо управо данас, на Божићне покладе, да се саберемо у славу Божију овдје још једном поводом славе овога светога храма. Свети архистратизи Божји Михаило и Гаврило и остале безбројне небеске силе прослављају Бога на небесима и отвореним очима, колико је то створеном бићу могуће, гледају славу Божију”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да они пјевају Господу пјесму која је и нама откривена, коју пјевамо на Светој литургији: Свјат, свјат, свјат Господ Саваот…

“Тако пјевају и прослављају име Божије на небесима. Али понешто се од те славе и тог славља на небесима открива и нама људима, јер свети арханђели и анђели, када се год ми сабирамо на Свету службу Божију, пјевају са нама заједно”, рекао је он.

Владика је нагласио да то није једина пјесма коју анђели пјевају

“Она је нама откривена, а друге су безбројне пјесме, химне и славословља које свети анђели приносе Богу ипрестолу Његовоме”, објаснио је он.

Митрополит Јоаникије је рекао да ми као умна бића можемо да подражавамо њих, иако смо ограничени тијелом, нашим слабостима и гријесима.

“Али када се отворе наша срца и наше мисли и душе према Господу, и ми можемо да упијамо Божју свјетлост и Божју славу исто као и анђели Божји. И треба да знамо да данас свако од нас слави зато што је свако на крштењу примио анђела чувара да га у цијелом његовоме животу руководи и упућује на добро”, поручио је Митрополит Јоаникије.

Владика Јоаникије је на предлог старјешине храма проте Бранка Тапушковића архијерејском граматом одликовао Срђу Лончара из Подгорице за дјелатну љубав и несебичну помоћ показану према Митрополији црногорско-приморској.

Већем броју приложника и добротвора храма додијељене су парохијске захвалнице.

Приређено је и послужење за све сабране вјернике, а чланови Црквеног дјечјег хора “Златица” извели су прогодан празнични програм.

Радосав Рајо Војиновић 

Фото: Жељко Драшковић

 

Pin It on Pinterest

Share This