Izaberite stranicu

На Свете мученике Трофима, Саватија и Доримедонта, на Недељу по Воздвиждењу Часног крста,  служена је Света литургија у подгоричком храму Светог Ђорђа.

Светом литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење протојереја Мирчете Шљиванчанина, старешине храма, протојереја-ставрофора Драгана Станишића, јереја Блажа Божовића и молитвено учествовање дугогодишњег старешине ове древне светиње, проте Милуна Фемића.

На литургијске возгласе одговарао је хор Светосавник, предвођен хоровођом, Ратком Вујачић.

Након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке сабранима у храму Господњем обратио се надахнутом беседом, началствујући свештенослужитељ, прота Милета Кљајевић:

,,Господ нам је даровао слободну вољу и бројне дарове; некоме 5 таланата, неком 2, а неком 1 таланат“ – поручио је отац, рекавши да ништа од тога није наше, да је то све заправо дар Божији, на коме треба да благодаримо.

,,Јер све што је створено, створено је са извесним циљем. Тако је и човек створен по обличју и лику Божијем, као икона Божија, а циљ, ка коме се крећемо, јесте духовно и морално очишћење, а потом и узрастање ка Творцу, ради сједињења са Њим. И сам Господ нам је открио тај узвишени циљ” –  указао је отац, подсећајући на речи Господње : Будите савршени, као што је савршен, Отац ваш небески.

Да  бисмо ово постигли, подвукао је, потребно је да уз сопствени труд и рад – а уз Божију помоћ и благодат Духа Светога, достигнемо духовно и морално очишћење и препород, чинећи једну идеалну заједницу.

Прота Кљајевић је потом нагласио да нам је Господ исто тако показао пут – ка просветљењу, освећењу и очишћењу од гријехова.

,,Тај пут је пут Божије љубави, милосрђа, правде и истине. А благодатна средства за остварење тога задатка, даје нам Дух Свети, који је Животодавац у Светим Христовим тајнама, а посебно у Светој тајни причешћа, кроз коју примамо у душу своју  безгрешног Сина Божијег“ – подвукао је отац, поручивши још једном, на крају свога обраћања, да све што смо добили – добили смо од Бога, извора свих добара, извора благодати Божије и свакога добра (мудрост, част, славу, живот, здравље, разум, савјест, свијест, богатство…) – те смо  дужни да се трудимо, да умножавамо добивене дарове, ради свога добра, а на славу Божију.

Затим су сви они који су се припремили за Свету тајну причешћа, приступили Светој чаши.

Заједничарење свештенослужитеља и парохијана, настављено је у угодној атмосфери, Светогеоргијевског дома, Црквене општине подгоричке.

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

 

Pin It on Pinterest

Share This