Izaberite stranicu

Након литургијског сабрања у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, којим је почео трећи Сабор Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре, који се ове године одржава у Црној Гори, у крипти храма одржана је Саборна скупштина Кола.

Трећи Сабор Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре у организацији Заједнице Кола српских сестара Црне Горе, почео је јуче 30. септембра у манастиру Острог, а завршиће се сјутра, 2. октобра, у Херцег Новом.

На свечаном дијелу Скупштине, након благослова Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, изабрана је нова предсједавајућа Сабора, а у радном дијелу се разматрало како да сва учлањена Кола дају дјелотворан заједнички одговор на природне непогоде и сличне ситуације, као и како да приликом пружања помоћи, превазиђу ограничења која им намећу државне границе или просторна удаљеност.

Чланице Кола српских сестара пренијеле су поздраве из епархија из којих долазе од Епископа шумадијског г. Јована, Епископа пожаревачко-браничевског г. Игњатија, Епископа нишког г. Арсенија.

Напослијетку присутнима обратио се Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, који је у уводном дијелу обраћања пожелио да Господ укријепи харитативну дјелатност и рад Кола српских сестара, а који се односи на оне најпотребитије:

,,Желим да вас Господ укријепи на великом јеванђелском дјелу ширења милосрђа, дјелу помагања свима онима којима је милост, братска и сестринска љубав и помоћ потребна.То се прије свега односи на сиромашне, болесне, прогнане, тужне, остављене, заборављене да свима притекнете у помоћ и да никога не заборавите, да не би и нас Господ заборавио”, бесједио је Високопреосвећени Владика.

Митрополит Јоаникије је у наставку заблагодарио на труду и пожртвованости које показују чланице Кола српских сестара, нагласивши притом да ће Божија милост и благодат помоћи сваком човјеку који је у невољи.

,,Користим ову прилику да се захвалим на великом вашем труду.  У животу ће бити тешкоћа увијек. У људском животу има много трагедија, патње, несрећа, па стога сви они који могу, дужни су да помогну својој браћи и својим ближњима. Помажите не гледајући ко је ко. Божија је милост и благодат помоћи сваком човјеку који је у невољи, без обзира гдје живи, ком народу и којој вјери припада. Јер кад чинимо човјекољубље и милосрђе не дијелимо људе. Божија љубав обухвата све и излива се на цијели свијет, без Божије љубави не би могао овај свијет да постоји ниједног тренутка. Ми у нашем срцу не дијелимо људе, помажемо свима. Наравно, дужни смо прије свега да помогнемо нашим ближњима, јер патњи и несрећа има много око нас. Међутим, у овој вашој служби има и много радости”, закључио је Високопреосвећени Митрополит.

Он се потом осврнуо на анегдоту коју је подијелила овом приликом предсједница Кола српских сестара из Ниша, а тиче се веома дирљивог par excellence примјера колико заправо у животу заједништво и слога представљају бесцен благо:

,,Сад је предсједница Кола српских сестара из Ниша испричала како су помагали једну породицу сиромашну, која је у поплави све изгубила осим живота и здравља. У породици је једанаесторо дјеце и сестре су им донијеле свега. На питање, пошто су велика породица, да ли им још нешто треба, врло дирљиво једно дијете је одговорило: Ми имамо свега, а ако нам што треба, ми имамо једни друге. Једни другима помажемо и никад нам ништа заправо не фали! И баш је тако, кад имамо једни друге, онда смо јаки.”

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је потом нагласио да да се управо у заједништву крије истинска снага:

,,У заједници је снага, у овом вашем саборовању и међусобном уважавању и поштовању и помагању је велика снага! Нека то јединство, које извире из наше Цркве, нас све обједињава и хвала Богу Кола српских сестара су увијек била везана за црквене општине, манастире, наше светиње, за наше владике и свештенике. Заиста сам почаствован што сам имао прилику да будем данас на овом Сабору, што смо имали прилику да се заједно Богу помолимо и призовемо Божију благодат, милост на све вас и на ваш рад, да буде срећан, благословен и успјешан, плодоносан. Амин, Боже дај, на многаја љета!”

Коло српских сестара је основано у Београду, као плод разговора које је Делфа Иванић (Мусић), кћерка чувеног херцеговачког војводе и јунака Ивана Мусића, водила са сликарком Надеждом Петровић. Разговори су се тицали страдања српског народа и обје су се сложиле око тога да жене у Краљевини Србији морају нешто да учине око тога. Крајњи резултат је коначно оснивање Кола српских сестара 15/28. августа 1903. године. Након тога су се одбори оснивали по цијелој Србији и региону. Дјеловање и рад Кола српских сестара је обустављен почетком Другог свјетског рата, а настављен почетком 90-их година у Црној Гори, Србији и осталим дјеловима региона.

Текст, фото & видео: Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This