Izaberite stranicu

У поподневним часовима у подгоричком Храму Великомученика Ђорђа, на Св. Јосифа Темишварског и Св. Великомученика Никиту служена је Света тајна јелеосвећења.

Ову Свету тајну совршили су свештенослужитељи овог древног храма: протојереј-ставрофор Милета Кљајевић, протојереј-ставрофор Драган Станишић, протојереј Јован Радовић и јереј Иван Црногорчевић.

Након седмократног помазивања освећеним јелејем, словом поуке сабранима који су испунили порту Цркве Светог Ђорђа, обратио се, прота Милета Кљајевић:

,,Христос нас је искупио на Крсту, од гријеха и смрти, Васкрсао је и Вазнео се на небо, обећавши да ће послати Духа Светога – Духа Утјешитеља, свима који вјерују у Њега!“

Прота је нагласио да треба се обратимо молитвом Богу, да нам благодаћу својом, благодаћу овом Светом тајном – помогне, да волимо све људе, као браћу своју, да би од Њега, на Страшном суду добили вечни живот у Царству Божијем.

,,Најбоље средство за чишћење срца јесу Свете тајне, Света литургија, богослужења – и ако нам је запрљано срце, оно је мртво, а управо су ова богослужења огањ који загрева срце, избацује грех, привлачи благодат Божију, не би ли се тако опрала; па тако опрана наликују добро обрађеној земљи да  доносе разноврсни плод у коме се огледа духовно небо и Сунце, као и Божија величина и красота, беседио је прота, подвукавши да се и ми потрудимо да доживимо Божију бесконачну светлост на небу не би ли тиме осетили већ овде, Божију благодат, на земљи.

,,Нека је свима на исцељење душе и тијела Света тајна јелеосвећења, а Господ који зна и срца наша и шта нам је најпотребније – нека нам подари исцељења, љубави Његове и свега онога доброг које Господ дарује; како нама тако и сродницима нашим, на многаја љета“, казао је прота Милета Кљајевић.

Потом су присутни приступили целивању светих икона, Светог јеванђеља, као и честица моштију Великомученика Ђорђа и Стефана Троношког, које почивају у овом светом храму.

Елза Бибић

Фото/Видео:Дарко Радуновић

 

Pin It on Pinterest

Share This