Izaberite stranicu

Кажу да се ,,Срби од Руса уче покајању, а Руси од Срба радости“ и да нас, словенске братске народе спаја много тога. На првом мјесту то је наша вјера православна и наш коријен који је сам Господ наш Исус Христос, али и лијепи умјетнички пројекти од којих је један и филм Јулије Бочарове ,,Ластавице Христове” чији је продуцент Јулиј Цетлин.

Филм посвећен једном монаху на првом мјесту, што ,,ластавице Христове“ и симболизују – оне који су се одрекли свијета да би стекли Царство небеско, али и духовном вођи једног народа блаженог спомена Митрополиту Амфилохију, наћи ће се пред гледаоцима у биоскопима у Србији од 24. новембра, казао је Радио Светигору архимандрит Данило (Ишматов), игуман манастира Успенија пресвете Богородице на Дајбабској гори у Подгорици, монах који је, такође, оставио све Христа ради, па и свој успјех у филмској умјетности.

Премијера филма ,,Ластавице Христове“, који је допринос сјећању руског народа на нашег Митрополита Амфилохија, у Црној Гори највјероватније ће бити 30. октобра у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, о чему ће јавност накнадно бити обавијештена.

Дивно су рекли да је ,,наш Митрополит Амфилохије упалио свијећу и подигао револуцију“. Наше литије за одбрану светиња и вјере православне јесу биле духовна револуција, и сви смо били свједоци чуда које су оне изазвале, а које је препознао и наш братски руски народ, о чему свједочи и овај филмски пројекат Јулије Бочареве. Отац Данило говори и о томе како је ово филмско остварење доживио као умјетник. али и као духовник.

Кажу да је Јулија Бочарова другачије планирала крај свог филмског пројекта, али је и њу као и све нас омео у много чему одлазак нашег Митрополита и његов ,,ластавичји лет“ у наручје Онога коме је цијелог свог живота тежио.

Иако је у филму ријеч о сукобу између државе и Цркве око црквене имовине, око свега оног древног и исконског у нашем српском народу, отац Данило нам свједочи да се из фолмске сале након пројекције ,,Ластавица Христових“ излази у највећем миру и дубоко загледан у себе.

Игуман дајбабски издваја и приказе задивљујуће љубави Срба према руском народу, којих има доста у овом филму, али као припадник руског народа, а игуман српског манастира, говори и о томе како Руси доживљавају наше Светиње.

Он се осврнуо и на сличности између наших светитеља, на примјер Светог Петра Цетињског и Светог Сергија Радињешког, тих бораца и духом, али и мачем за вјеру православну и име Христово.

С обзиром да се о Србима не може говорити без Косова, отац Данило у разговору преноси и свој лични утисак Свете српске земље, али и осјећај Косова у руском народу.

Разговор са игуманом дајбабским о. Данилом, који је водила Слободанке Грдинић можете послушати на линку Радио Светигора.

 

Pin It on Pinterest

Share This