Izaberite stranicu
На празник када наша Света црква прославља Преображење Господа и Спаса нашега Исуса Христа на гори Тавор, 19. августа 2022. године  у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици одслужена је Света литургија.  Светом службом предстојао је протојереј Предраг Шћепановић, архијерејски намјесник подгоричко-даниловградски, а саслуживали су му протојереј-ставрофор Драган Митровић, старешина Саборног храма Христовог Васкрсења и јереј Велимир Бугарин.
Ријечима литургијске бесједе сабрани вјерни народ је поучио началствујући свештеник Предраг Шћепановић, парох подгорички: ,,Прослављамо празник, дан када се Господ преобразио пред својим ученицима Петром, Јаковом и Јованом на гори Тавор. Али зашто се Господ није преобразио пред свим ученицима? Разлог је и тај што Јуда издајник не би достојан да види силу и славу Божију и да се испуни ријеч да на два или три свједока остаје свједочанство. Свјетлост којом је засијало лице Спаситеља на гори Тавор није била она свјетлост која са ноћи нестаје и јутром се опет буди, то је била свјетлост коју ћемо гледати ако Бог да у Царству небескоме и гледајући Његово лице и ми ћемо бити свијетли и срећни.”
Такође, прота Предраг је нагласио да Преображење Господње јесте предукус вјечне радости Васкрсења и вјечнога живота: ,,Господ се преображава да би својим ученицима дао снагу пред велико страдање. Ово је предукус вјечне радости и Васкрсења и живота вјечног. Зато је ово дан радости, свјетлости када Христова свјетлост просвећује свакога онога који долази у овај свијет, зато је дужност свакога човјека да се преобрази од зла ка добру, од мржње ка љубави, да будемо Његови ученици и да љубимо Њега који нас је заволио вјечном љубављу.”
Он је подвукао да је на данашњи дан људском лику враћено достојанство, враћен вјечни лик: “Ево свјетлости која убјељује све наше гријехе, показујући да смо синови и дјеца свјетлости. Задатак свих нас је да се преобразимо, да идемо путем Христовим и да идући овом долином плача и смрти увијек тежимо Христовој свјетлости, оној свјетлости која нас обасјава и која наше душе чини срећнима.”
У другом дијелу обраћања прота Предраг је подсјетио на велике преображењске дане наше историје које су златним словима исписали вожд Ђорђе Петровић – Карађорђе, као и војводе Миленко Стојковић и Петар Добрњац: ,,Док год се наш народ држао Преображења и док год је живио празницима и док год се преображавао из таме у свијетлост, он је знао куда иде. Наш је задатак да будемо радосни, ко није радостан тај није ни православан. Кад год је у нама нека мука и депресија, знајмо да Господ хоће нешто од нас и да су наши гријеси претегнули. Али, овај свијет има Спаситеља, има спасење, да нас из мрачне обмане заблуда, предрасуда, извуче у вјечну свјетлост”, поручио је протојереј Предраг Шћепановић.
Текст, фото & видео: Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This