Izaberite stranicu

Друго вече духовно културне манифестације “Трг од ћирилице“, почеће вечерас у 20,30 часова у порти Храма Вазнесења Господњег на Топлој, када ће бити приређен програм «Старосрпски југ некад и сад – православно српство Македоније, Косова и Метохије и Црне Горе и Боке». Говориће Иван Стоилковић из Скопља, Живојин Ракочевић из Грачанице, др Горан Комар из Херцег Новог и Горан Киковић из Берана.

На Тргу Херцег Стефана, Белависти, у порти Храма Светог архангела Михаила, биће приређено књижевно вече «Од свега по двоје», а говориће Селимир Радуловић и Радомир Уљаревић. Програм почиње у 21,30 часова.

Овогодишњи “Трг од ћирилице” је у знаку осам великих јубилеја: 770 година манастира Морача, 640 година града Херцег Новог, 130 година од рођења Ива Андрића, 110 година од ослобођења Косова и Метохије у Првом балканском рату, 100 година од рођења Васка Попе, 90 година Српског православног пјевачког друштва „Света Сава“ при цркви Светог Спаса на Топлој, 50 година од рушења Његошеве капеле и 30 година Светигоре.

Програми “Трга од ћирилице” одржаваће се у портама цркава Светог Спаса на Топлој и Светог Архангела Михаила на Белависти, као и на Канли кули.

Организатори IX “Трга од ћирилице” су Издавачко-информативна установа Митрополије црногорско-приморске “Светигора”, Архијерејско намјесништво херцегновско, Удружење књижевника Црне Горе и Удружење издавача и књижара Црне Горе.

Pin It on Pinterest

Share This