Izaberite stranicu

Свети мученици Слобоштине, села у западној Славонији, молитвено су прослављени данас, 16. августа 2022. године, на празник Преподобних Исакија, Далмата и Фауста, известио је Саборни храм у Пакрацу на својој Фејсбук страници.

Са верним народом и сестринством манастира Јасеновац, уз саслужење јереја Николе Петровића, пароха пожешког, и јереја Благоје Ђукића, пароха вировитичко-гаћишког, у порушеном храму Преноса моштију Св. оца Николаја у Слобоштини, Свету литургију служио је архимандрит Павле (Радусиновић), игуман манастира Ораховица.

Након Литургије, у славу Божију, а у част и спомен Светих мученика Слобоштине, на месту где су сахрањени земни остаци ових мученика, недалеко од храма, оци су освештали славски колач и жито.

Овим молитвеним окупљањем обележена је осамдесета годишњица невиног страдања мештана овог села и избеглих Козарчана, жена и деце, који су животе своје положили за Васкрслог Христа и веру православну током Крвавог августа 1942. године.

На овај дан усташе су у Слобоштини похватале и убиле 1368 људи, од тога педесеторо деце у доби од шест месеци до четрнаест година. Измучени народ доведен је у двориште сеоског Храма Светог Николе где су зверски убијани, а последња група била је затворена у храм где су живи спаљени.

Извор: Саборни храм у Пакрацу

Pin It on Pinterest

Share This