Izaberite stranicu

Изношење Часног Крста Господњег у дану када прослављамо Св.мученике Макавеје – прослављено је Евхаристијски сабрањем у подгоричком храму Великомученика Ђорђа.

Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Драган Станишић уз саслужење протојереја – ставрофора Гојка Перовића, архијерејског намесника подгоричко-колашинског, протојереја-ставрофора Милете Кљајевића и ђакона Луке Павићевића.

На литургијске возгласе одговарали су појци овог древног храма.

Након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке сабранима у храму Господњем обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Станишић:

,, Када се чита ово Јеванђеље у коме се описује Распеће Христово, о суду човека над Богом – имамо једну ријеч са сумануте људе, а то је да су – неурачунљиви“ – нагласио је отац, додавши да видимо данас како они царују и како чине суд над онима који су чисти, па и над самим Господом Исусом Христом, када се убија Бог.

Прота је нагласио да то није догађај који се одиграо у само одређеном трену, већ да кроз читаву историју човечанства, видимо те сумануте, неурачунљиве, помрачене људе – који постају судије, јер сматрају себе боговима.

,, Данашње Јеванђеље открива како сви такви идоли, – падају пред силом овога Крста, који је данас истакнут у овоме храму “ – подвукао је прота Станишић у своме обраћању, питајући се истовремено – где смо ми урачунљиви ? Где се ми можемо урачунати ?

,, Урачунати смо кроз Цркву, где нас рачуна Бог као своје сроднике, као оне који су му вјерни. И свака ова служба, претставља потврду Цркве која представља Тијело Христово, којему Је Он Глава. !“

Шта то значи – да је Црква Тијело Христово ? – упитао је он, одговоривши да то значи, да су они који вјерују у Бога тако блиско повезани, испуњени Христом Господом, Богом Љубави, као што су органи у тијелу повезани, и чине једну силу, славу Божију.

,, Ово данашње Јеванђеље се чита поводом једног страшног догађаја, који се збио прије Христа, када су браћа Макавеји и мајка им Саломија страдали од цара Епифана, који је тражио од њих да се одрекну своје вјере, да се поклоне идолима, да вјерују било како, а не како Бог заповиједа. “

Отац је указао да је то настојање с којим смо суочени сви ми, који смо крштени у Име Свете Тројице – али, увијек бива неки Епифан, да каже, – није то битно, битно је да вјерујеш како ја кажем; тако да и они који се са тим суочавају – плаћају високу цијену.

,, Тако су и Макавеји – мучени, бацани у ватру, побијени – али су били вјерни оном предању које су примили од Пророка и Праотаца “- нагласио је отац, рекавши да ово страдање, Црква доводи у раван Великога Петка, – и да се зато ово Јеванђеље чита данас.

Славећи данас Макавеје, поручио је началствујући свештенослужитељ – ми се прибрајамо њиховим сродницима и свима онима који су се вијековима прије нас сабирали, да можемо с поносом истаћи да смо живели у доба Митрополита Афилохија и Владике Атанасија, који је Макавејске књиге превео и уврстио их у канон Светог Писма – закључио је прота у подгоричком храму.

Потом су сви они који су се припремали за Свету тајну причешћа, приступили Светој чаши.

Заједничарење свештенослужитеља и парохијана, настављено је затим, у Светогеоргијевском Дому.

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

 

Pin It on Pinterest

Share This