Izaberite stranicu

Ово је братска слава пуна љубави. Славимо за напредак и здравље породице и свих присутних овђе – казао је домаћин славе Раденко Спаић

Прослава славе и освештање порте и цркве Светог пр­во­му­че­ни­ка и ар­хи­ђа­ко­на Стефана у Кучким Коритима, окупило је бројне племенике и њихове пријатеље који су дошли да увеличају славље.

Повод за прославу био је и обиљежавање Шћепандана, племенске славе Куча. Свету литургију служио је парох кучко-братоножићки и љеворечки Милош Лучић који је захвалио свим донаторима који су из љубави према Цркви улагали и донирали новац, материјал или било шта, било какву помоћ, да овај храм буде још љепши.

– Браћо и сестре, дужни смо да свакога волимо, да никога не мрзимо, свакога поштујемо иако неки не поштују нас. Као хришћани смо дужни да љубав Христову ширимо и да цијенимо сваки знак пажње и добру вољу било којег човјека који је желио да помогне било коме од нас, не само нашој Светој Цркви. Важно је да људи знају којој канонској Цркви припадају и коме се Богу моле. Самим тим нека нам Бог да да смо сви, сав народ у Црној Гори у јединству Христовом, љубави његовој коју је ширио током свог земаљског живота да и ми тако радимо и да се волимо, свим срцем нашим – поручио је током литургије Лучић.

Домаћин славе ове године је био Раденко Спаић који је истакао да је бити домаћин славе и празника велика част за сваког човјека.

– Сваке године се слави Шћепандан, племенска слава Куча. Велика је част за сваког човјека, да прослављамо испред цркве Светог пр­во­му­че­ни­ка и архиђакона Сте­фа­на. Ово је братска слава пуна љубави. Славимо за напредак и здравље породице и свих присутних овђе – казао је Раденко Спаић.

Милисав Поповић је навео да од када је црква освештана, на том мјесту се окупљају и млади и стари, некада у већем, некад у мањем броју, те да од свега што би рекао и набрајао, више говори оно што се види.

– Данас видимо да је ово предворје, ова порта храма, уоквирена, да су овђе посађена стабла, да ће паралелно са њима да стасавају и расту дјеца, да се окупљају и Кучи и пријатељи Куча. Без континуитета не би било нашег идентитета, а шта је наш идентитет, храмови, друмови, музеји, гробља, водоводи, књиге, споменици. Свега тога новога има на простору наших Куча. Овђе наспрам нас постоји још један храм, наших комшија католика, Затријепчана. Нека са овог мјеста, молитвени погледи и поздрави иду и према њиховом храму и од њиховог према нама, као што су се наши преци дружили и у домовима и друмовима пријатељски, јер тако можемо опстати. Без слоге нам опстанка нема – поручио је Поповић.
Домаћин црквене славе наредне године биће Милош Ивановић који је навео да је у Кучима велика част бити домаћин, било то на слави или неком старом обичају, а нарочито на Коритима.
– Надам се да ће нас и следеће, као и наредних година, бити у што већем броју, да се окупљамо и славимо нашу славу – поручио је Ивановић.

 

Захвалнице додијељене донаторима

Лучић је казао да је Црква додијелила захвалнице донаторима који су помогли.

Он је казао и да је све записано код Господа Бога и код њега су урамљене захвалнице свих добротвора, донатора, градитеља и свих оних који су макар једном чашом воде помогли Светој Цркви.

За несебичну помоћ и нарочито због ангажовања у обнови цркве Светог пр­во­му­че­ни­ка и ар­хи­ђа­ко­на Сте­фа­на у Кучким Коритима захвалница је додијељена Павлу Милићу.

Захвалницу су добили и: Зоран Булатовић, Миодраг Божовић, Саша Петровић, Синиша Ивановић, Милан Газдић, Перо Гошовић, Славко Божовић, Веско Стешевић, Горан Новаковић, Божина Спаић, Ратко Спаић, Веско Спаић, Велибор Павићевић, Слађан Раичковић, Душан Бугарин, Предраг Пеђа Брацовић, Нова српска демократија, Андрија Мандић, Милан Кнежевић, Зоран Ивановић, Бато Ђуровић, Мојсије Лаковић и Комнен Лаковић.

 

Порта ограђена, добротвори на окупу

Спаић је истакао да је ограда порте направљена донацијама Куча и пријатеља, те да је у њу уложено 31.700 еура.

– Цркву смо почели да градимо 2003. године. Она је саграђена и освештана 2005. године. Прошле године на данашњи дан смо се договорили да направимо ограду око порте, двориште цркве. Због тога захваљујем свим дародавцима и бројним пријатељима Куча из Васојевића, Братоножића, Пипера, Цеклинске и Љешанске нахије и Црмнице, који су учествовало у изградњи ограде – навео је Перица Спаић.

Један од донатора Павле Милић је казао да је важно да је храм подигнут и да имају гђе да се окупљају приликом оваквих свечаности.

– Овђе су људи уложили велика средства. Хвала вам браћо Кучи, очекивао сам да ће нас бити много више, али имам велико животно искуство, гђе је год било мука, када би дошло 50-ак људи који су имали петљу и срце они су били много вриједнији него да се ту окупио батаљон – поручио је Милић.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This