Izaberite stranicu

Поводом годишњице највећег и најуспешнијег повратка Срба на Косово и Метохију, након протеривања 1999. године, у Осојану код Истока је одржан други по реду “Ђедов сабор” посвећен блаженопочившем Митрополиту Амфилохију, једном од најзаслужнијих за повратак, који је у првим данима био са повратницима, да их охрабри и подржи својим примером, љубављу и молитвама.

Литургијским сабрањем у Цркви Светог архангела Гаврила у Осојану данас је началствовао Преосвећени Владика рашко-призренски Теодосије, уз саслужење игумана Цетињског манастира о. Пајсија (Ђерковића), игумана Светих архангела о. Михајила, игумана Црне Реке о. Андреја, свештенства и свештеномонаштва и молитвено учешће великог броја верног народа.

Владика рашко-призренски Теодосије подсетио је да је приликом повратка Срба, блаженопочивш Митрополит Амфилохије у Осојану служио Литургију на празник Светих Макавеја, и то на прагу спаљене и порушене школе.

“Данас смо се сабрали овде да у овом малом, али веома значајном повратничком селу Осојане, на првом месту одамо хвалу и благодарност Богу, на Светој литургији у храму Божијем, а онда да се сетимо свих светих, Светих Макавеја мученика у земљи Јудејској, који су несебично себе жртвовали за народ свој. Бог је хтео да на тај дан пре много година овде буде повратак, после избеглиштва 1999. године овог народа. Тог дана смо служили Свету литургију на прагу порушене и спаљене школе у селу Осојане, блаженог спомена Митрополит наш Амфилохије, и онда је установљено да сваке године чинимо успомену на тај дан повратка. Данас смо се молитвено сетили и на страдање срба у Општини Исток. Ово је и други Ђедов сабор нашег дивног Митрополита Амфилохија, који је био митрополит црногорско-приморски, али је у свом срцу и у души носио Косово и Метохији, и много пута је то потврдио својим животим, својим делима”, подсетио је Владика и додао:

“Ми Срби живимо захваљујући заветима који су успоставили наши преци са Господом. Свети Сава, Свети кнез Лазар, а рекао бих у новије време наш Митрополит Амфилохије, који је служењем Литургије дао завет повратницима да буду истрајни, да буду храбри, да буду своји на своме, овде у својој дедовини, очевини.”,

Казао је да су Митрополитиве молитве држале повратнике све ово време и да се може рећи да је Осојане пример одрживог и успешног опстанка, не само за Осојане, већ и за цело Косово и Метохију.

“Заузео се за међусобну љубав да би могли, и ми у нашем времену истрајати на Божијем путу, остати своји на своме, сачувати земљу предака наших, не да чинимо оно што неки чине, за кесу сребрника, за прегрш новаца да продају оно што се не продаје. Не може се продати оно наслеђено, дедовина своја, нема то цене и зато као и увек поручујем да отрпимо мало, а онда са надом у Бога, он ће учинити да и за нас буде добро”, поручио је Владика Теодосије.

Игуман Цетињског манастира о. Пајсије  рекао је да се данашњим присуством на Ђедовом сабору у Осојану показује љубав према свима који живе на овим просторима.

“Митрополит Амфилохије није био ни први ни последњи који је овде заорао духовну бразду, на овом светом Косову и Метохији. Не бих могао да не поменем заједно са њим и Патријарха Павла и нашег Владику Атанасија, који су, где год су се налазили, остављали те духовне бразде за собом, али су се њих тројица нарочито потрудили овде на Косоово и Метохији. Данас, овим нашим присуством, ми желимо да покажемо и нашу љубав према свима вама, да знате да свака ваша радост је и наше радовање и да свака ваша туга је и наша туга”, нагласио је игуман цетињски.

Председник Привременог органа Општине Исток Коста Белошевић, који је био домаћин славе, рекао је да идеја обележавања повратка у Осојане носи семе наде да погрома више никада не буде.

“И да се до просперитета не долази на начин и по мери других и непризнавању другима да имају свој језик, културу, своју веру и да одлучују о себи. Пред нама су многи изазови који траже нашу чврсту веру и нашу одлучност да постојимо и да опстанемо на овим просторима”, рекао је Белошевић.

Након Литругије приређен је културно уметнички програм, који је организовало КУД “Копаоник” из Лепосавића.

“Веома је важно што смо старосрпске изворе уклопили у Ђедов сабор, јер је заиста блаженопочивши Митрополит Амфилохије био посвећен Косовоу и Метохији. У знак пажње и сећања на њега, Епархија је предложила овај сабор и наравно и ми смо то лепо прихватили и прошле године смо укључили и дан за сатросрпске изворне песме Косова и Метохије”, рекао је Ђорђе Лакушић, председник КУД “Копаоник” из Лепосавића.

На сабору су били присутни и представници удружења киднапованих и несталих на Косово и Метохији.

Током данашњег дана Владика Теодосије положио је венац на споменик убијеним и несталим особма од 1997. до 2000. године који се налази испред цркве Сетог архангела у Осојану.

Сабор је отворен синоћ, књижевним часом на коме су своје стихове говорили Ратко Поповић, Новица Соврлић, Драгомир Костић, Александар Дунђерин, Виктор Поповић и Станко Аџић, народни гуслар.

,,Ђедов сабор“ су организовали: Епархија рашко-призренска, Парохија осојанска, Дом културе „Грачаница“ из Грачанице, Привремени орган Општине Исток, КУД „Копаоник“ Лепосавић, Дом културе „Свети Сава“ Исток.

Извор: РТС / Радио Гораждевац

Приредила В. Д.

На фотографијама благодаримо директору Дома културе Грачаница Живојину Ракочевићу, предсједнику Удружења новинара Србије

 

 

Pin It on Pinterest

Share This