Izaberite stranicu

На трећу недељу по Духовима, на дан када наша Света Црква прославља Преподобног Наума Охридског и Свештеномученика  Методија – служена је Света Литургија у подгоричком храму Св. Ђорђа.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј Мирчета Шљиванчанин, старешина Цркве, уз саслужење протојереја-ставрофора Гојка Перовића архијерејског намесника подгоричко-колашинског, протојереја-ставрофора Милете Кљајевића, протојереја Јована Радовића и ђакона Ивана Црногорчевића;  молитвено је учествовао прота Милун Фемић, дугогодишњи старешина овог древног храма.

За певницом на литургијске возгласе одговарао је хор Свети Сава, којим је руководила хоровођа и вероучитељица, Снежана Поповић.

Након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке, сабранима у храму Божијем, обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Шљиванчанин, који је лијепо примјетио да су у ово наше вријеме, људи опхрвани многим бригама, што оправдано што неоправдано, а које нам се често и намећу… (те често чујемо о кризама, економским, финансијским, да ће доћи).

А ова данашња ријеч, указао је отац, као да је писана за ово наше вријеме – јер нам Господ данас говори о томе, која је то најважнија брига и шта је то о чему сви треба да бринемо.

,, Чули смо да Господ каже, да не смемо бринути, шта ћемо јести или пити и у шта ћемо се одјенути тј. да не бринемо душом својом, јер Господ зна да нам треба и храна и одијело. “

Али Господ не каже не брините се за то, подвукао је отац у својој беседи – него каже, не брините се душом својом – дакле, да једина наша брига буде, да не мислимо само о томе. Дакле, то није циљ и смисао нашега живота.

Прота је затим подсјетио да човек често запада у тешка душевна стања, желећи да испуни стандарде, које свијет намеће. А да је Господ дошао у овај свијет – да нам покаже циљ и смисао овога живота и стандард, који је могуће свакоме човјеку испунити – појаснио је отац у својој беседу, у подгоричком храму.

,, Тај циљ човјек може да испуни, само ако жели да га испуни, ако се отвори за Господа, и ако се потруди да живи по Господу. “

,, Господ и Свети Његови су нам показали, који је најважнији пут наш. !“ – подукао је отац, додавши да, уколико иштемо Царство Божије и правду Његову, ако се уздамо у Бога – све ово што нам треба на земљи, ће нам се придодати и додати.

,, А кад каже Господ – додати, значи да то није најважније, то је оно кроз шта треба да прођемо кроз овај живот – али није циљ и смисао нашега живота. !“ – објаснио је отац, рекавши да би било тако, треба да наше око буде свијетло.

,, Овде Господ мисли на наше унутрашње око, око нашега бића, на нашу савјест, на ум. “

Началствујући свештенослужитељ је затим објаснио, да уколико је оно боготражитељско – онда ће и сваки корак наш бити онакав, какав је Богу угодан. А да би живјели тако – морамо да се трудимо.

,, Зато имамо Свете тајне, живот у труду, Свете Божије угоднике – који су тај пут прошли и показали нам да је то могуће, да то није само прича, већ реалан живот, који је могуће испунити – додавши да у сваком времену и покољењу има Светих људи, који нам могу послужити као узор за подражавање.

Након примања Свете тајне причешћа, свештенослужитељи овог Светог храма приступили су благосиљању и освештавању славских колача, које су верни принијели.

Потом је настављено заједничарење у Светогеоргијевском Дому, где су парохијани прославили освајање трећег места на футбалском Видовданском турниру, у Кучима, на коме су учествовали чланови православног братства ,,Свети Ђорђе“, које постоји при овом Светом храму.

Елза Бибић

     Видео: Дарко Радуновић

Pin It on Pinterest

Share This