Izaberite stranicu

У данима апостолског поста читалачку публику и целокупну црквену јавност обрадовао је нови број „Православног мисионараˮ, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе. Тема мајско-јунског 385. броја носи наслов „О истинитим и лажним пророцимаˮ

На првим страницама овога броја дочекује на уводна реч из пера презвитера др Оливера Суботића, главног и одговорног уредника званичног мисионарског гласила. У свом уредничком уводнику под насловом „О разликовању духова у наше времеˮ, отац Оливер подсећа да је примарни задатак свештенства и монаштва у нашем времену да верни народ добро упознају са хришћанском вером, а други корак било би учење умној молитви, јер се, управо, у овој молитви од Бога задобија дар разликовања духова.

Протопрезвитер др Никола Маројевић, парох никшићког Саборног храма Светог Василија Острошког, својим ауторским текстом под насловом „Свеобједињујућа љубав и чудесно исцјељењеˮ употпуњује рубрику Хришћанска етика. Приближавајући поуку јеванђелске перикопе о исцељењу у Капернауму, никшићки прота указује да тамо где је присутна љубав и брига за другога, где је жртва и труд, где се прелазе границе сопственог бића, ту већ почиње Царство Божје, овде и сада.

У истоименој рубрици објављен је и ауторски текст катихете Бранислава Илића у којем се истиче значај монаштва. У свом тексту „Монаштво – лице Цркве које је увек окренуто ка Христуˮ, катихета новосадске средње школе за дизајн „Богдан Шупутˮ, наглашава да је монашки постриг друго крштење, јер су монаси људи који желе да још савршеније живе и на посебан начин напредују у хришћанским врлинама.

Читаоци овога броја „Православног мисионараˮ имају прилику да прочитају пети део текста о рукописном наслеђу манастира Острога. Наш сарадник Раде Булајић истиче да је у рукописној збирци манастира Острога забележено више стотина чуда којима нам Бог, преко свога угодника, Светога Василија Острошког, сведочи о својој слави и величини, а пре свега о Своме свемогућству и Своме великом човекољубљу.

Др Александар Милојков у рубрици коју води дуги низ година, доноси текст под насловом „Биоетика између интуиције, рационалности и идеолошког конструктаˮ. У наредном, јулско-августовском 386. броју биће објављен наставак овог текста.

Тематски део 385. броја „Православног мисионараˮ отвара презвитер Владимир Пекић својим ауторским текстом који носи наслов „Дух пророчки или дух погађачкиˮ. Новорукоположени презвитер који је више од једне деценије вредни сарадник нашег часописа, у свом тексту поучава и каже да је свако ко не води Христу лажни пророк, и подсећа да у Јеванђељима стоји да ће се појавити многи „Христосиˮ који ће се у смутним и кризним временима користити људском патњом и болом.

Презвитер Александар Чавка у свом тексту „Познавање оригинала и препознавање фалсификатаˮ, наглашава да се истински проповедник речи Божје никада неће бавити одређивањем термина за пријатне и непријатне догађаје, а нарочито не предвиђањем дана Другог Христовог доласка.

„Истинито и лажно пророковањеˮ, наслов је ауторског текста протопрезвитера-ставрофора мр Слободана-Бобана Јокића, архијерејског намесника никшићког. Према речима пароха града под Требјесом, свети Божји угодници који су истински пророци данашњег времена откривају човеку нову стварност живота и постојања. Ови облагодаћени људи су као онај пламен који је Христос дошао да баци на земљу.

Маријана Пилиповић пише о правим пастирима и лажним учитељима, те подсећа да је мање оних који тражећи наилазе на пут који води у Живот, а много више оних који су ухваћени у замке привидне духовности и срљају у своју пропаст.

Након централног дела часописа који је посвећен теми броја, читаоци „Православног мисионараˮ у рубрици „Вишедетне хришћанске породицеˮ могу да прочитају исцрпну причу о вишедетној породици Петровић са Церака.

Овај број званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве посебно краси и употпуњује интервју са др Бранком Бешевић Гајић, филмским редитељем са којом је разговарао катихета Бранислав Илић. У оквиру интервјуа који је објављен на чак осам страна, Бранка говори о односу филмске уметности и духовности, о сегментима који утичу на то да филм може бити у служби мисије Цркве, као и о значају културе из погледа хришћанског етоса.

И овом броју настављамо са двема рубрикама које су неодвојиве једна од друге. У рубрици „Света земљаˮ доносимо текст Јелене Јонић о храму Светог Великомученика и Победоносца Георгија у Лиди, док у рубрици „Света Гораˮ доносимо казивање др Немање Јонића о Хиландарској келији Успенија Пресвете Богородице.

Наша сарадница Милена Стефановић за рубрику „Библијски хербаријумˮ пише о Библијском воћу цитрону (лимуну). Аутор овог текста указује да се слика лимуна односи на Богородицу због његовог пријатног мириса, облика, многоструких могућности излечења. Према речима Милене Стефановић, такође и розета је символ Богородице, а кришка лимуна има тај диван облик.

Рубрика „Из историје Српске Православне Црквеˮ доноси нам текст др Ђорђа Вуковића под насловом „Дар кнегиње Јулије Хуњади манастиру Заоваˮ.

О обогаћеној интернет страници „Православног мисионараˮ и о свим новинама у погледу званичног сајта нашег часописа можете да се упознате у оквиру рубрике „Интернет мисијаˮ. У овом броју доносимо ауторски текст Александра Арсенина под насловом „Дођи и видиˮ.

За рубрику „Мисионарски излогˮ презвитер др Оливер Суботић доноси приказ новообјављене књиге „Познавао сам Божје угодникеˮ, која је настала из пера хаџи Драгана Јанковића.

Дана, 31. маја 2022. године, навршило се 10. година од упокојења протопрезвитера-ставрофора проф. др Радована Биговића, угледног теолога, духовника, педагога, у духу десетогодишњице упокојења нашег незаборавног професора, овај мајско-јунски 385. број „Православног мисионараˮ закључен је ауторским текстом презвитера проф. др Александра Ђаковца, који се на дирљив начин присетио лика и дела блаженопочившег проте Радована Биговића чији живот је био непрестано служење Господу и ближњима.

* * *

Православни мисионар – званично мисионарско гласило Српске Православне Цркве за младе, можете купити у храмовима Српске Православне Цркве и црквеним продавницама и књижарама, а о начину претплате могуће је информисати се путем имејл адресе pretplata@spc.rs  или путем наше интернет странице на адреси http://misionar.spc.rs.

Бранислав Илић

Pin It on Pinterest

Share This