Izaberite stranicu

Бесједа блаженопочившег Митрополита Амфилохија у Доњем манастиру Острогу, 23. јуна 2012. године

На здравље и спасење света Литургија и свето Причешће и свима нама Причешће, Тијело Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Нека је благословено и поклониште у овој светињи острошкој, молитвама Светога Василија да и ми, као и они који су кроз вијекове били Христови, не само будемо слушаоци Ријечи Божије, него и извршиоци, јер је Ријеч Господња, коју смо чули, да они који слушају и извршују ријеч Божију, личе на човјека који сазида кућу своју на камену тврдоме и непоколебивоме и дунуше вијетрови и кућа остаде тврда на камену саграђена, за разлику од оних који слушају ријеч Божију, а не извршују је, а они су слични човјеку који сагради дом свој на пијеску. Дуну вијетрови, поплаве, непогоде и од куће не остане ни камена на камену, него сва нестане и ишчезне. Такви су људи, такви смо и ми ако градимо кућу своју не на тврдоме крајеугаоном камену, Христу Богу нашем, и ако не уграђујемо у ту грађевину дјела Божије, врлине на које смо призвани.

Људски живот је сличан грађењу зграде, грађевине. Као што свака грађевина има свој темељ и све оно што се у њу уграђује, и од тога темеља и од онога шта се у ту кућу уграђује, зависи стаменост те грађевине, тако и људски живот мора да има темељ на коме се гради и зида, и мора да се уграђују свете врлине Божије као златно камење које изнутра утврђује и учвршћује људско срце, људски ум, људску душу и људско биће. И тако бива са онима који извршују заповјест Божију, да испуњени тим врлинама, они расту и узрастају, слушају Ријеч Божију, извршују Ријеч Божију, и Дух Свети утврђује грађевину њиховог бића и живота.

Нека би благослов Светога Тимотеја, рускога, једног од дивних грађевинара Цркве Божије, Светих отаца и мученика и нас укријепио, да градимо такву грађевину и такав дом Божији, да би кроз њега изградили онај дом свој који нам је Бог припремио у царству Оца, и Сина и Духа Светога, Бога нашега, коме нека је слава и хвала, у вијекове вијекова. Амин.

Транскрипт Данило Балабан

 

Pin It on Pinterest

Share This