Izaberite stranicu

На Светог Јована Владимира, првог краља српског – служена је Света Литургија у подгоричком храму Св.Ђорђа.

Светим евхаристијским сабрањем началстовао је протојереј Мирчета Шљиванчанин, старешина овог древног храма.

У славу и част Божију за певницом су одговарали ђакони Иван Црногорчевић и Лука Павићевић, праћени верним народом Божијим.

Након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке сабранима се обратио, началствујући свештенослужитељ, прота Шљиванчанин, пожелевши да нам буде на здравље и спасење данашња служба и данашњи дан.

,, У светлости празника Вазнесења Христога, – славимо једнога од првих мученика из нашега рода, Св. Јована Владимира, кнеза, који је ишао за Христом, чувајући вјеру хришћанску коју је за њу положио и своју главу, који је и пример и нама да и ми треба да живимо у правој вјери Христовој и да свједочимо вјеру, свако на свој начин – онако како га Бог призива “ – подвукао је отац у своме обраћању, поручивши да и ми будемо свједоци Христови у овоме свијету и да тако достигнемо и Живот вјечни и Царство небеско, кога је свједок Св.Јован Владимир – један од наљепших свједока истине хришћанске у нашем народу и у другим околним народим, који га поштују и воле његов спомен.

,, Његова личност је најљеши примјер вјере. Нека нас његовим молитвама, силом његовога часног крста (који се чува у породици Андровић) – укријепи и да и ми живимо хришћански и благословено, како је Богу угодно“, нагласио је прота у подгоричком храму.

Након примања Свете тајне причешћа, освештан је и пререзан славски колач, Црквене књижаре ,,Свети Јован Владимир“, чије раднице су принеле у славу и част свог духовног покровитеља, по коме књижара и носи назив.

Елза Бибић  

Фотографије

Pin It on Pinterest

Share This