Izaberite stranicu

На Равноапостолног Св. цара Константина и његову мајку, Царицу Јелену – служена је Света Литургија у подгоричком храму Светог Ђорђа.

Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење протојереја-ставрофора Гојка Перовића, архијерејског намесника подгоричко-колашинског и ђакона Луке Павићевића.

Благољепију појања допринели су појци Цркве Св. Ђорђа, којим је руководио прота Мирчета Шљиванчанин, старешина овог древног храма.

Након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке, сабранима у храму Господњем, обратио се началствујући свештенослужитељ, прота  Кљајевић, говорећи о житију Светог цара Константина, где га је Црква по протиним речима, сврстала међу Равноапостолне, по заслугама које је учинио за Цркву.

,, С обзиром да је хришћанство гоњено константно прва (3.) вијека, Константин је први цар, који је дао законом хришћанима, да слободно исповиједају своју вјеру.

Рођен је 285.г. у данашњем Нишу, од оца Констанција и мајке Јелене. Јелена је била хришћанка, од које је Константин наследио посебну наклоност према хришћанима.

Једно време, као млад момак, Константин је живео на двору цара Диоклецијана, заклетог непријатеља хришћана; ту је имао могућности да види шта се ради са хришћанима – где је увидео је да су то лојални грађани, који се неправедно гоне и злостављају. Уверио се да се неправедно прогоне на основу своје вере коју исповједају, да су чврсти у својој вери, које се не одричу ни по цијену живота;

Када 306.г. младом Константину умире отац Констанције, он бива проглашен за владара, тог дијела римског царства, те је одмах устао против Максенција, који је желео да завлада и Константиновим дијелом царства.

Уочи саме битке, Константин је по самом дану видио знак крста са ријечима – Овим побјеђуј ! И те је ноћи чуо глас, да направи знак крста на својим заставама – и да ће тим знаком побиједити свог супарника.

У битци је побједио Максенција, близу града Рима.

Послије ове победе, Константин је одлучио да изједначи вјеру хришћана са државном вјером – где је 313.г. издао чувени Милански Едикт, где се хришћанство могло јавно исповједати.

Ослањајући се на своје хришћане 325.г. он је победио и свог ривала, Ликинија, и тако постао Цар цијеле Римске империје.

После Миланског едикта следи процват хришћанства а због овог Едикта и других заслуга за хришћанску Цркву, цар Константин је проглашен Равним Апостолима, где се прославља заједно са својом мајком 21. маја, по старом календару.“ – подсјетио је на његово житије, прота Кљајевић, у својој беседи у подгоричком храму Св. Ђорђа.

Заједничарење свештенослужитеља и парохијана, настављено је потом у Светогеоргијевском Дому, уз пригодно послужење.

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

Фотографије

 

Pin It on Pinterest

Share This