Izaberite stranicu

Празник преноса моштију Светог Николаја мирликијског, данас је свечано прослављен широм Епархије рашко-призренске. Посебно је било свечено у Високим Дечанима, где је Свети Стефан посветио Светом Николају јужни параклис као знак благодарности због чудесног исцељења. Прослави је присуствовао велики број верника из централне Србије.

У манастиру Гориоч код Истока, у цркви посвећеној Светом Николи, протосинђел Данило и јеромонах Кирило, данас су заједно са сестрама и игуманијом манастира мати Мартом, као и са верним народом из Истока и околине,  свечано прославили свог заштитника.

Такође, Свети Никола је прослављен у Косову Пољу, Бањској код Вучитрна, у селу Средска код Призрена, у Новом Пазару и у Приштини. 

Литургијом и резањем славског колача у цркви Светог Николе у Приштини обележена је храмовна слава. Свету Литургију служили су свештеници Светислав Трајковић, Станиша Арсић и Зоран Гођевац. Верницима се обратио отац Станиша Арсић, подсетивши верни народ на то колика је наша улога у очувању светиња на КиМ:

“Немој да дозволимо да заћуте звона у овој светој цркви, немој да дозволимо да заћути Света Литургија у овој светој цркви. На нама је сада, на нашим потомцима касније да то очувамо, одржимо, јер све док се чује глас нашег језика у овом граду и док се чује звоно са ове светиње знајте да ништа није изгубљено”, казао је о. Станиша. Литургији је присуствовао велики број верника из околине Приштине, преостали Приштевци, а организовано су дошли и расељени из Ниша и Београда.

Обележавању славе присуствовали су и локални званичници, међу којима и председница општине Грачаница  госпођа Љиљана Шубарић и председник привременог органа града Приштине, господин Новак Живић.

Слава је прослављена и у истоименој цркви у Косову Пољу где су се окупили мештани суседних села и преостали становници овог града. Литургију је служио парох Никола Драгићевић.

Празник је прослављен и у цркви Светог Николе у Бањској код Вучитрна. Свету Литургију служио је јереј Саша Митровић, секретар Епархије, као и протојереј Симо Чимбуровић, надлежни парох. Литургији је присуствовао председник Српске листе и министар за заједнице и повратак, господин Горан Ракић, заједно са шефом посланичког клуба ове странке Игором Симићем, представницима Канцеларије за КиМ, начелником Косовског округа Срђаном Поповићем, представницима општине Вучитрн и великим бројем верника.

Торжествено је било и у селу Средска код Призрена. Литургију је служио парох призренски јереј Јован Радић, а домаћин славе је ове године био Јовица Чукаловић са породицом покојног Ивана Чукаловића из засеока Милачики. За следећу годину колач су преузели Томислав и Велика Јефтић из засеока Крајићи. Након Литургије у храму из 16. века, приређен је пригодан програм, а након тога уследило је послужење за верни народ.

Свети Николај замонашио се у манастиру “Нови Сион” и још за живота народ га је препознао као Светитеља. Био је изабран за архиепископа града Мира у Ликији, где је и сахрањен након смрти, 343 године. Одатле је под најездом незнабожаца, 1087. године, народ склонио његове свете мошти у Бари у Италији. Пренос моштију је извршен по чудесном сновиђењу једног христољубивог, побожног и праведног монаха, коме се јавио Свети Николај и рекао да се његове мошти пренесу у Бари, где се и данас налазе.

Извор: Епархија рашко-призренска

Фотографије

Pin It on Pinterest

Share This