Izaberite stranicu

Бесједа блаженопочившег Митрополита Амфилохија у Храму Светог Николе на београдском Новом Гробљу, 22. мај 2009. године

Христос Воскресе! На једном папирусу пронађеном у једном гробу из древног Египта нађена је једна златна плочица. И на тој плочици је писало кратко: ,,Жедна сам.” Чудили су се археолози шта би то могло да значи то што је написано на тој плочици. Међутим, нема ту никаквога чуђења. Онај који је написао ту плочицу он је, преко ње и кроз њу, посвједочио велику и дубоку чежњу онога који је ту био сахрањен, жеђ његових костију. За чиме и за киме жеђ? Жеђ за животом вјечним! Жедан је онај који је био сахрањен ту вјечнога живота. Жедни су вјечнога живота сви они који су од памтивијека до данас сахрањени у гробљима читавога овога свијета. И када би могли да видимо својим очима шта пише на свим овим гробовима уграђеним у овај свети храм, сигурно могли би да пронађемо записано на костима свих оних који су овдје похрањени, чија имена су безбројна, само Господ их знаде, на свим тим костима пише: ,,Жедне смо! Жедне смо Бога, жедне смо живота вјечнога! Жедне смо воде која отиче у живот вјечни!”

Те воде која дарује живот вјечни, која отиче у живот вјечни, напаја нас једини животодавац и дародавац не само пролазнога живота и свијета у коме живимо, него и непролазнога, вјечнога живота. Зато ми пјевамо ових дана: ,,Напој душу моју! Жедну душу моју напој водама живота!” Зато је Господ рекао: ,,Сви они који су жедни нека дођу к мени и ја ћу их напојити водом живота.” Зато је Господ рекао жени Самарјанки: ,,Кад би ти знала ко је онај који с тобом разговара, ти би тражила од Њега воде живота.” А он је био Тај што је Господ тражио од ње да пије воде са кладенца у Самарији, а било забрањено Јеврејима да се друже са незнабошцима. Па она каже: ,,Откуд ти, Јеврејин будући, тражиш од мене воде?”

А онда Господ њој каже: ,,Кад би ти знала ко је Онај који с тобом говори, ти би од Њега тражила воде живота.” Те воде живота, непролазне, напојио се и Свети отац наш Николај Мирликијски Чудотворац. И не само што се он напојио те воде живота, него га је Господ тако преизобилно обдарио да он кроз вијекове, а живио је у 4. вијеку, кроз вијекове он напаја безбројне душе у разним земаљским народима и приводи кладенцима, непресушним кладенцима воде живота, приводи Ономе који је извор воде живота и вода живота, самоме Господу. И његов свети спомен, његово свједочење животно живога Господа, његова дубока вјера у Господа, његов опит и сретење његово са живим Господом, испунило га је том водом живота, тако да и данас његове свете мошти, које су пренијете у зла и опака времена са истока из Мира Ликијскога пренијете у Барију, можда је неки од вас ишао да цјелива те свете мошти, сабирају око себе десетине хиљада људи са истока и запада. Сви долазе да цјелiвају мошти овога човјека Бoжијега. Сасуд и благодати Бoжије Светога оца нашега Николаја.

Шта значи име Николај? Laos значи народ, а nikē значи побједа, што значи Николај значи ,,онај који је побједитељ народа”. Kојих народа? Народа многобожних! Побједитељ оних који не исповједају истинитог Христа Бога нашега. Те народе он побјеђује и те људе, многобожне, просвећујући многе од њих, али побјеђујући силом Божијом зло у њима и зло у људима и просвећујући људе свјетлошћу богопознања и напајајући их управо том водом живота која отиче у живот вјечни. Нијесмо ли се и ми данас сабрали у овај свети храм да се и ми напојимо воде живота, јер без ње нема спасења ни онима који су око нас милиони. Ово је највећи и најмногољуднији град не само у нашој земљи, него и у Европи овај град гдје се ми налазимо. И тај град је толико многољудни да није Христа Бога, да није Светога Духа, да није силе Божије и да није те воде живота која их се дотакла, какав би смисао био њиховог живота? Какав би смисао био нашега живота данас овдје сабраних, а сјутра и ми ћемо се наћи на њиховом мјесту гдје пише на једном гробу: ,,Оно што сам ја данас путниче, то си ти сутра.” Сутра ће и наше кости бити расејане и похрањене заједно са костима свих оних које је Господ призвао.

Дакле, једини спас, једина нада, једина утјеха и живима и мртвима, а Бог није Бог мртвих, него Бог живих и за Бога су сви живи, јесте управо Онај који је Пут, Истина и Живот. И та вода живота коју нам дарује Господ силом Свога Васкрсења и силом Свог божанства, призивајући све људе и све народе, призивајући и мртве и живе, призивајући и нас данас да пијемо са кладенаца воде живота, да се напајамо ријечима истине Божије, Светога Откривења Божијег, Јеванђеља светога, да живимо сагласно светом Јеванђељу да би се испунили Христовом свјетлошћу, животом вјечним, квасцем живота вјечнога, да би свјетлост Божија обасјала и запалила се у срцима нашим и да би људи, гледајући нас и свјетлост која сија из нас хришћана, прослављали Њега који je вјечна свјетлост, Оца, и Сина и Духа Светога.

Зато, ових светих дана, поздрављајмо се непрекидно овим поздравом, најсветијим и најчудеснијим поздравом, поздравом живота вјечногa, којим смо се поздрављали, поздрављамо и којим треба да се поздрављамо: Христос Воскресе!

Tранскрипт Данило Балабан

 

 

Pin It on Pinterest

Share This