Izaberite stranicu

Полазници Школе вјеронауке “Свети Василије Острошки” из Тудоровића заједно са својим вјероучитељем и родитељима успјешно су реализовали свој први хуманитарни Васкршњи базар.

Са благословом протојереја Драгослава Ракића, пароха паштровско-тудоровићког, полазници школе вјеронауке ” Свети Василије Острошки” уз помоћ својих родитеља, организовали су Васкршњи базар на Лазареву суботу, 16. априла у Будви.

Ученици и родитељи су се за базар вриједно припремали дужи период, осмишљавајући цијели догађај и креирајући разне украсне предмете, јер је овај хуманитарни догађај био планиран још прошле године, али због мјера услед епидемије корона вируса није одржан.

Уз претходно добијене сагласности надлежних општинских органа, Секретаријата за комунално стамбене послове и Комуналне инспекције, којима се овом приликом захваљујемо на подршци, изабрана је сјајна локација за одржавање базара – шеталиште “Словенска обала” испод главне Поште.

Ни датум није случајно одабран, отац Ракић је благословио да то буде баш дан дјечије радости Врбица, када се сјећамо највећег чуда које је Господ наш Исус Христос учинио васкрснувши Лазара који је четири дана лежао мртав у гробу, а потом ушао у Јерусалим дочекан радосним усклицима дјеце која су махала палминим гранчицама. Симболика празника дочарана је на штанду који је био украшен маслиновим и врбовим гранчицама, цвијећем и звончићима, све прожето миомирисним тамјаном уз мелодије црквених народних пјесама.

Васкршњи базар почео је у 11ч , а већ у првим минутама штанд је био преплављен радозналим посјетиоцима на чијим лицима се примјећивала благонаклоност и симпатије.

На столовима је била васкршња декорација и украси, уникатна ликовна дјела, иконе, крстићи, бројанице, тамјан, духовне књиге и бојанке за дјецу, балони, разне играчке и наравно посни слани и слатки специјалитети вриједних мајки.

Посебну пажњу посјетилаца, привукла је мала кутија са ковертама у боји у којима су се налазиле поруке из Јеванђеља. Ријеч Божија долазила је непосредно до оних који су извлачили коверте и то је био један посебан утисак који је надмашио сва очекивања. Реакције су биле чудесне, а дјеца су се као мали апостоли осјећала поносно да могу и другима на оригиналан начин да пренесу поруке наше дивне хришћанске православне вјере.

Цијели дан је протекао у радости, а дјеца су као најљепши вјесници Васкрсења Христовог била посебно надахнута, ширећи око себе позитивну енегрију, мамећи осмјехе пролазника и позивајући преко озвучења грађане да приђу и погледају, док су најмлађи и запјевали.

Продаја и дружење је трајало до првог мрака и око 19ч кренуло се са паковањем и за свега двадесетак минута плато на којем су били штандови сређен је и очишћен.

Умор дјеце и родитеља након исцрпљујућег дана однијело је задовољство и успјех наше прве манифестације за коју смо убијеђени да ће постати традиционална и још више унапријеђена.

Циљ је исуњен, посвједочили смо и исповједили вјеру у Христа, најавили најрадоснији хришћански празник, промовисали нашу школу вјеронауке “Свети Василије Острошки” и прикупили средства за нову мисију и духовне спознаје, на наредном путовању наше школе вјеронауке.

Још једном велико хвала свима који су на било који начин учествовали у базару, а нарочито онима који су омогућили и помогли организацију овог јединственог догађаја у граду.

Бог вас благословио и сваким добром даровао!

Школа вјеронауке „Свети Василије Острошки“

Тудоровићи – Свети Стефан

Pin It on Pinterest

Share This