Izaberite stranicu

Свештеник Драган Станишић одржаће сјутра, 13. априла, предавање на тему “Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим” у Светогеоргијевском дому у Подгорици.

Предавање ће се одржати у оквиру вјеронауке за одрасле “Добротољубље” при Цркви Светог Ђорђа под Горицом, са почетком у 19 часова.

Сажетак: На шести дан прије Пасхе Исус дође у Витанију гдје бјеше Лазар који умрије, кога Он подиже из мртвих. Апостол и јеванђелист Јован наводи да првосвештеници јеврејски хтједоше да убију Лазара, јер многи од Јудејаца долажаху и вјероваху Исуса због њега. Народ излазаше  у сретање Христу и кад дође у Јерусалим на Празник, узеше гране од палми и клицаху: “Осана! Благословен који долази у  име Господње, цар Израиљев” (Јн гл. 12). Фарисеји међу собом говораху: “Видите како ништа не помаже. Ето свијет оде за њим.” А Исус рече апостолима: “Дошао је час да се прослави Син Човјечији.” И  дође глас са неба : “И прославих, и опет ћу прославити!” Знајући да Му је Отац све дао “и да од Бога изиђе и Богу иде”, Исус рече својим ученицима: “Ја у свијет дођох као свјетлост, да свако ко вјерује у мене не остане у тами.”

Поводом овог догађаја Матеј помиње пророштво из Старог завјета : “Кажите кћери Сионовој: Ево Цар твој иде теби кротак, и јаше на магарци, и магарету, младунчету товарне животиње.” Матеј наводи и Христов улазак у Јерусалимски храм и како су се фарисеји расрдили “што изгна све који продаваху и куповаху по храму” (Мат. 21,12). Питали су Га : “Каквом влашћу то чиниш?” Али Он им не одговори, већ у причама говораше о Царству небеском.

Pin It on Pinterest

Share This