Izaberite stranicu

 На Оданије Богојављења – када наша Света црква прославља мученичко страдање, Св. Ермила и Стратоника, Св. Максима Капсокаливита, а уочи празника Св. Оца Саве Српскога – служена је Света тајна јелеосвећења у подгоричком храму Св. Ђорђа.

Овом Светом тајном началствовао је протојереј–ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Станишића, док  је за певницом одговарао, ђакон, Лука Павићевић.

Након прочитаних седам јеванђелских зачала и седмократног помазивања присутног народа освећеним јелејем, словом поуке сабранима се обратио, прота Драган Станишић који је изразио благодарност на овом освећеном јелеју, на који је сишао Дух Свети.

“Помазујући се тим јелејем – ми се испуњавамо Духом Светим, Духом Божијим, Духом љубави, Духом Св. Тројице и имајући тога Духа – ми оживљавамо, устајемо из мртвих, ми се исцељујемо“, нагласио је прота.

Отац је затим подвукао да је то смисао службе, молитве коју су произнели, када иштући од Бога да нас исцели заиста се спусти на нас исцелитељна Сила и ми се исцељујемо у оном смислу колико је то за нас спасоносно и благотворно: “Зато приступајући овом јелеју и помазујући се њиме, носећи кући дому своме да се њиме помазујемо, ми кроз то исказујемо своју вјеру, у Господа Исуса Христа Бога нашега.“

Прота је затим подвукао да увек када сазнајемо да се освећује јелеј, ми се сабирамо и то наше сабрање чини Свети јелеј делотворним и благословеним, јер заједништво, заједница у љубави, омогућава да је Бог с нама: “Јер Црква Божија, то је заједница хришћана, заједница људи, која вјерује у Исуса Христа – има исту мисао, да је Бог добар, и да су молитве Богу драгоцене!“

На крају свога обраћања отац Драган је указао да треба да се молимо једни за друге, да верујемо у Бога и да мислимо и на оне који нису дошли, на Свету тајну јелеосвећења, па да и за њих узимамо Свети јелеј да се и они помазују и тако да имамо милост Божију свагда у себи и од својих ближњих, радост”, закључио је о. Драган у своме обраћању у храму под Горицом.

Након помазивања верног народа по седми пут, присутнима је на поклоњење изнесена честица моштију Великомученика Ђорђа, као и честица моштију Св. Стефана Троношкога, које се чувају у овом древном храму као и Свето јеванђеље, коме се том приликом верни народ поклонио, целивајући га.

Присутнима је подељено освећени јелеј којим се верни могу помазивати, на болним местима уз осењивање крсним знаком и изговарање молитве.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This