Izaberite stranicu

У 31. недјељу по Духовима, 2. јанауара 2022. љета Господњег, када наша Света црква молитвено прославља Светог Григорија Ниског и Преподобног Доментијана Митилинског, Светом литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је јеромонах Владимир.

Саслуживала су му острошка сабраћа архимандрит Мирон и јерођакон Роман, као и јереји Ранко Радоњић, острошки служитељ и Божидар Ћеранић, ријечки парох, уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа.

После читања зачала из Светог јеванђеља сабранима је бесједио о. Роман, који је истакао да у попразништву крштења Христовог на Јордану долазимо све више до сазнања да је Господ од самог почекта, од Свог оваплоћења, обрезања, па до самог крштења показивао нама своје бескрајно смирење.

– Не што је то Њему као богочовјеку требало да испуни закон и пророке, него да нама пропшути нови пут који води ка ономе цакрству које је вило све до Христовог силаска у ад закључано. Ми Христов пут можемо да слиједимо само кроз смирење и кроз припрему, а припрема се састоји у посту и у молитви – рекао је о. Роман.

Господ својом росом јорданском орошава крајеве Нефталинове и Завулонове, орошава Капернаум и оне људе који су били у духовном стању запостављени и који никад у својим срцима и душама нису осјетили благоат Божију, бесједио је о Роман.

– Овдје се види потврда зашто се Господ оваплотио, овдје се виде и потврђују ријечи Христове ”Нисам дошао праведницима него грешницима на покајање”, овдје се види потврда и пророка Јоне, пророка Јоила, пророка Михеја, пророка Исаије и свих пророка до пророка, претече и крститеља Јована који су говорили ”Покајте се јер се приближило Царство Божије”. Христос је Царство Божије, Његово присуство је Царство Божије и зато и сам Господ овдје каже истим тим људим, којима су то пророци вјековма говорили, ”Покајте се јер се приближило Царство небеско” – рекао је о. Роман.

Нагласио је да се треба сјетити Христових ријечи да неће свако ко Му говори Господе, Господе ући у Царство небеско, напомињући да је и у цркви и у свијету много лицемјерја које удаљава од Царства Христовог.

– Причамо о Христу, причамо о љубави, покајању, о молитви, али кад нам дође испит од Господа, кад дође неко коме требамо помоћи, ми окрећемо главу и говоримо да немамо времена или да имамо преча посла. А морамо бити свјесни да смо сваког дана на испиту. Ево ови у крајевима Завулоновим и Нефталиновима видјели су лично Господа, видјели су Га лично и они у Капернауму, али им срца нису била кадра да га препознају као Христа. Највећа страст која окамењује срце и не да му да прими Господа у себе и да препозна и осјети благодат Божију, јесте лицемјерје – рекао је о. Роман и нагласио да Господ у Јеванђељу највише разобличава лицемјере, књижевнике и фарисеје.

О. Роман је посебно нагласио да је божанска свјетлост засијала у нашим крајевима кроз Светог Саву, чији празник дочекујемо.

– Ми нашег Светог Саву прослављамо као нашег крститеља, као нашег Мојсија који нас је дово до обећане земље, а то је Источно православље. И у овим нашим земљама је био мрак и Свети Сава нам је Христом Богом нашим донио свјетлост велику. Некада смо сједјели у тами, али свејтлост засија и да да драги Бога да ми у својим животима као некада у вријеме Светог Саве и кроз вјекове, умножавамо ту свејтлост прво у нама, а онда ће се она умножити и око нас – закључио је о. Роман.

Бесједа о Романа

Сабрано монаштво и вјерни народ на Литургији су се причестили животворним Христовим Тајнама.

Све фотографије

Извор: Манастир Острог

Pin It on Pinterest

Share This