Izaberite stranicu

Сабор Светог Јована Крститеља – Јовањдан, прослављен је у острошкој светињи Светом литургијом и резањем славских колача.

Светом службом Божијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је јеромонах Владимир, а саслуживали су му јереји: Божидар Ћеранић, ријечки парох и Ранко Радоњић, острошки служитељ.

Богоугодним појањем одговарала су острошка братија, уз молитвнео учешће острошког монаштва и вјерног народа.

Прије причешћивања вјерних, сабранима је бесједио о. Владимир, који је казао да се кроз Крштење Божије учимо смирењу од самог Господа Исуса Христа, а да данас прослављамо онога који је учествовао у том догађају, онога који је крстио Христа, часног, славног Прорка Претечу и Крститеља Јована.

– Свети Јован својим примјером и животом указује нам на двије ствари. Да само човјек када га Бог пошаље може да проповједа свијету и да јавља Христа Бога. То он није учинио на своју руку, он се подвизавао у пустињи Јудејској и онда му је дошао глас од Бога. Друга ствар која нас учи Свети Јован је да своје трајно смирење показујемо према Христу. Он је говорио, долази за мном већи од мене коме ја нисам достојан одријешити ремена на обући Његовој. Каже, и ја сам онај који је уз Женика и радујем се радости Жениковој. Сва пажња и све је усмјерено на Христа, а Јован је само онај који се радује Христу, који се радује расту Христовом у овоме свијету, који се радује када Христос цвјета у душама људи – рекао је о. Владимир и додао да је Свети Јован примјер правог духовника коме је Христос у центру свега.

О. Владимир је истакао да је право духовништво када духовници људе руководе и усмјеравају ка Христу, а не када заклањају Христа самим собом и да је такав био Свети Јован.

– Он је увијек био у сјенци Христовој, увијек је све усмјеравао ка Христу и зато је његово крштење било припремно, јер је он говорио да ће доћи Онај који ће људе крстити Духом и огњем. Све ка Христу, према Христу, на Христа, у центру је Христ – рекао је о. Владимир и објаснио како су се лажни духовници, супротни Светом Јовану, пројавили данас на примјеру најбољег свјетског тенисера Новака Ђоковића коме није дозвољено да игра на турниру у Аустралији.

Бесједа о. Владимира на Јовањдан

На крају богослужења оци Владимир и Божидар су благосиљали и пререзали славске колаче свечара који Светог Јована Крститеља славе као крсну славу.

Све фотографије

Извор: Манастир Острог

Pin It on Pinterest

Share This