Izaberite stranicu

Празник Богојављања који прославља откровење Бога Сина као оваплоћеног у Господу нашем Исусу Христу, молитвено је прослављен у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару.

Светом литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Слободан Зековић, а саслуживали су протојереји Љубомир Јовановић и Младен Томовић, као и ђакон Дејан Томовић. Пјевницу су предводили Василије Ускоковић и Маја Томић уз подршку хора Светог Јована Владимира, којим је руководила професорица Маја Басараб. Апостола је читао млади богослов Марко Орландић, а Свето јеванђеље Дејан Томовић.

Након прочитаног Светог јеванђеља отац Слободан се обратио сабранима пригодном бесједом у којој је говорио о данашњем празнику. Он је истакао да послије радоснога прослављања Христовога Рождества у овим великим и светим данима прослављамо исто тако ту Свету тајну доласка Божијег у овај свијет и Божијега откривања – јављања свијету.

“Имамо тродневну радост: јуче предпразнични дан – Крстовдан, данашњи централни празник – Богојављења и сјутра Сабор Светог Јована Крститеља Пророка Претече Господњега, који има посебну улогу и мјесто у Божијем домостроју спасења људског рода. О истој се Светој тајни и откривењу Божјем ради, дакле оваплоћење Сина Божијега, Његов долазак међу нас, Његово спасоносно, искупитељско дјело. Откривење Божије, откривење љубави Божији, откровење Бога као Свете Тројице”, казао је прота.

Протојереј-ставрофор Слободан Зековић, подсјетивши да се у данашњи дан Господ објавио, казао је да је Христос почео проповијед благе вијести спасења: “Објавио се на Јордану свему свијету, али се објавила и тајна Свете Тројице. Јединородни Сине Божији у Јордану се крштавао, глас Бога Оца се чуо са неба: Ово је Син мој љубљени који је по мојој вољи, а Дух Свети у виду голуба је сишао на Господа, на Христа, и све то запечатио. Као што је Бог све на такав начин и створио, Бог Отац ствара кроз Сина свога јединороднога силом Духа Светога. Тајна Свете Тројице је тајна љубави Божије, која све нас просвећује, освећује и дарује нам живот вјечни. Нека је свима срећан и благословен празник. Бог се јави! Ваистину се јави!”

По завршетку Свете литургије оци су извршили велико освећење Богојављенске воде и подијелили је вјерном народу. Ове године је због епидемиолошке ситуације у земљи, изостало традиционално пливање за Часним крстом.

Дејан Вукић/Весна Девић

Фото/видео: Дејан Вукић

Pin It on Pinterest

Share This