Izaberite stranicu

На дан када наша Света црква прославља Крстовдан пред Богојављење, служена је Света литургија у подгоричком храму Великомученика Ђорђа.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење старешине цркве протојереја Мирчете Шљиванчанина, протојереја-ставрофора Драгана Станишића и протојереја Јована Радовића.

Благољепију богослужења својим појањем допринели су ђакон Иван Црногорчевић и студент Теолошког факултета Немања Кљајевић.

Након прочитаног јеванђелског зачала сабранима се словом поуке обратио о. Милета Кљајевић, рекавши да Друго лице Свете Тројице, Господ наш Исус Христос се данас крштава на реци Јордану од Светог Јована Претече и Крститеља Господњег и да се Бог Отац јавља на Христовом крштењу – глас с неба који говори: Ово је Син Мој љубљени, који је по Мојој вољи!

Началствујући свештенослужитељ је све нас подсетио да се Дух Свети јавио у виду голуба, да је крстивши се Исус изишао одмах из воде и да су Му се отворила небеса. Видео је Духа Божијега како излази као голуб на Њега; те је тако и Дух Свети посведочио да је Онај који се крстио у Јордану од Јована Крститеља – Син Божији.

“Велика поворка народа из града Јерусалима и других мјеста Палестине хитала је на позив Св. Јована: Покајте се, јер се приближило Царство небеско! Та велика народна маса журила је на ријеку Јордан како би чула громогласну Јованову проповијед којом позива на покајање ради крштења водом од Јована, да би се послије крстили водом и Духом Светим, од Онога који (са овом великом масом људи) долази да се и Он крсти од Јована.”

Отац је указао на чињеницу да је на крштење дошао, Онај који греха није имао, да би показао потребу и пример за крштење грешној маси људи.

“У лицу крштавајућег Христа Господа Св. Јован је препознао Месију, видио је и отворено небо и Духа Светога како силази као голуб на Исуса, чуо је и глас са неба, Оца небеског, који је посведочио да је Онај који се крштава, Син Његов љубљени!“

Нагласио је да Свети Јован и данас упућује спасоносни поздрав: Покајте се!.

“Он тражи да и ми припремимо пут свој и приправимо. Да очистимо стазе срца свога од рђавих помисли и штетних жеља и свега онога што не ваља. Да избацимо све нечасно из уста својих; јер су нам уста дата да славимо Бога и да избацимо сва нагомилана рђава дјела у душама нашим; јер тиме ћемо, да приправимо пут да би  Господ могао несметано да се усели у душе и у срца наша – да би доживјели да у срцу и души својој осетимо присуство Свете Тројице и да духовно доживимо Богојављење!“, нагласио је прота Кљајевић у беседи под Горицом на Крстовдан.

Након присаједињења са Светим Телом и Крвљу Господњом у Светој тајни причешћа, свештенослужитељи овог Светог храма, приступили су Великом водоосвећењу.

Иначе, ову освећену воду током читавог дана, верни могу добити у парохијском храму; поред тога што се користи за пиће, њом се данас могу окропити животне и радне просторије.

Заједничарење је по устаљеном обичају настављено у Светогеоргијевском дому Цркве Светог Ђорђа под Горицом.

Елза Бибић

Фото: ђакон Иван Црногорчевић

          Дарко Радуновић

Pin It on Pinterest

Share This