Izaberite stranicu

У Маћагаију (Аргентина), у Цркви Светог Николе у вечерњим часовима празнично славље почело је вечерњом службом уз традиционано налагање бадњака, а у наставку је служена Света литургија.

Литургију је служио протојереј Бранко Станишић, док су му помагали у олтару чтец Александар Миловић, а за пјевницом Серхио Гомез и Федерико Хуан. Већи дио вјерника који су учествовали у Литургији се причестио претходно припремајући се уз пост и молитву како и доликује.

По већ устаљеном обичају, који је добро очуван кроз генерације, славље је настављено у парохијској сали. Тамо је била припремљена свечана вечера за све придошле, а божићну чесницује као и сваке године на традиционалан начин припремио протојереј Бранко. У њој се налазио сребрни дукат са грбом Српске патријаршије и ликом бијелог анђела. Овогодишњи побједник који је извукао дукат је господин Герардо Рока, иначе муж Ерике Ивановић, ћерке господина Хуста Ивановића, једног од бројних црногорских потомака на овим просторима.

Величанственој прослави су присуствовале породице Павићевић, Ивановић, Никчевић, Вулековић, Миловић, Станишић, као и бројни други потомци наших исељеника. Међу присутнима су били и најстарији вјерници који су годинама на разне начине помагали у изградњи, одржавању и обнављању цркве. То су господин Рафаел Миловић који данас, 9. јануара, пуни 90 година, господин Хорхе Вулековић, 81 годину и госпођа Даре Никчевић, 78 година. Божићну радост је употпунио већи број дјеце која су дошла са својим родитељима из Ресистенције, Корцуеле, Китилипија, Саенз Пење и осталих градова и варошица Ћакењских. Славље је потрајало до дуго у ноћ када су се зачула и црквена звона и тако календарски почетак Божића.

 

Pin It on Pinterest

Share This