Izaberite stranicu

Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је на празник Свете великомученице Екатерине, у уторак 7. децембра 2021. Свету архијерејску литургију у манастиру Подмалинско.

Владици је саслуживало свештенство и монаштво Епархије уз молитвено учешће вјерног народа шавничког краја и пријатеља ове древне немањићке светиње.

Сабранима се архипастирским словом обратио Преосвећени владика Методије, пожеливши срећан имендан мати Катарини.

„Да је Господ кријепи, а Света Екатерина Синајска чува и крили у све дане њеног живота, да послужи као што је и досад послужила Богу, Цркви нашој и ближњима својим, свима који су под њеним окриљем, бригом и молитвом се окупили овдје, свили гнијездо у овим просторима, благословеним и благодатним, слободарским планинама и кланцима. Овдје је наш народ налазио уточиште и прибјежиште да сачува слободу, оно што је најдрагоцјеније и највећи дар који је човјек од Бога добио, а преко слободе и достојанство, част, заједницу и сабор да брани своју породицу, нејач, свој народ од оних који су вјековима насртали на ове просторе“, рекао је владика.

Подсјетио је да је један од тих слободара, дробњачки јунак Мирко Алексић, сахрањен иза олтарске апсиде манастира Подмалинско: „Краљ Никола је написао бесмртне стихове, посвећене његовом јунаштву и слободарству, а то је путоказ свима нама, потомцима њиховим и онима који ће наставити на овим просторима да живе, како треба живјети и да се не треба бринути, као што је Господ у данашњем Јеванђељу рекао: Кад вас почну гонити и прогањати“.

„У сваком времену је то наш народ осјетио, па и у овом новом времену у коме ми данас живимо, осјетили смо шта значи, у извјесној мјери, бити прогањан, гоњен, тлачен, дискриминисан, хапшен, затваран. Бог зна, ко је све преживио, неки су и убијани, вјероватно, тако да се та божанска ријеч кроз Јеванђеље протеже кроз сва времена; она није важила само у оно вријеме кад је Христос говорио, овом земљом ходио и проповједао, него ће важити до краја свијета и вијека. Исто тако је рекао да се не бринемо шта ћемо чинити, шта ћемо говорити, како ћемо се бранити кад нас буду прогањали, да се не бринемо ако будемо, чак, и живот свој морали дати за слободу, као што су преци наши давали“, бесједио је Његово преосвештенство.

Господ ће, поручио је Епископ Методије, све, сваку душу сачувати у руци својој као Сведржитељ.

„Сваки прогон је за времена, свака сила је за времена; ми смо свједоци, имали смо прилику да видимо да разне диктатуре долазе, али и пролазе, данас од тих људи ни помена нема. Силазећи низ ове серпентине у Шавник, пењући се према манастиру, сјетио се догађаја од прије 20-ак година када је полиција заустављала моју породицу и мене, сваки пут, биле су полицијске патроле постављене у Шавнику. Нијесмо могли проћи, а да нас не зауставе и малтретирају. Ти људи су радили свој посао, зарађивали свој хљеб, на један тежак начин, због начина на који су то радили и на шта су све пристајали. И гдје су сад ти људи, куда је то све прошло? Срамота којом осрамоте људи себе и своје породице, тим нечасним радњама и дјелима, остаје и памти се, нажалост“.

„Зато не треба никад одустати, треба истрајати у добру, у благости, у доброти, човјекољубљу, милосрђу, треба и таквим људима опростити, јер су они највише штете себи нанијели. Кад све прође, прођу ране и болови, прође све, али тај душевни бол, срамота и грижа савјести никад не пролази, осим ако се човјек дубоко и искрено не покаје, не завапи Богу. Сам Христос је рекао: Благо томе ко претрпи до краја. Џаба ћемо трпјети мало времена или одређени број дана и година, ако не претрпимо до краја, тек је онда загарантована наша плата и овдје на земљи, а и она најважнија на Небу“, поучавао је Епископ будимљанско-никшићки Методије.

Поводом имендана мати Катарине, игуманије манастира Подмалинско, благосиљан је и преломљен славски колач и освештано жито.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This