Izaberite stranicu
Света царска српска лавра манастир Хиландар 4. децембра молитвено је прославила своју манастирску славу – Ваведење Пресвете Богородице. Овогодишња слава Хиландара је прослављена скромније, јер је већи број чланова братства оболео од ковида 19. Манастир се налази у изолацији, те због тога слави нису присуствовали представници других светогорских манастира, игуман манастира Ватопед, келиоти, појци и други гости. У манастиру се тренутно налазе само лекари, медицински техничари и неколико радника, известила је Задужбина Светог манастира Хиландара.
Подсећају  да се уочи манастирске славе, служи свеноћно бденије уз учешће монаха из других светогорских манастира и присутних гостију те да је сва служба величанствена и у свему царска. У манастиру се поводом славе спрема свечана трпеза и кољиво са изображеном иконом Ваведења и друго кољиво за парастос свим ктиторима и приложницима обитељи који се служи истога дана, али увече.У складу са древним обичајем сваке године игуманско место на један дан преузима игуман Светог манастира Ватопеда. Посебне братске везе између Ватопеда и Хиландара утемељене су још у време Светог Саве и Светог Симеона Мироточивог и сваке године за време манастирских слава игумани два манастира замењују места.

Задужбине Светог манастира Хиландара раније је, поводом случајева ковида 19 у хиландарском братству, саопштила да је Хиландар од 21. новембра затворен за посете због неколико случајева ковида 19 у манастирском братству. У складу са процедуром, која се примењује на целој Светој Гори приликом појаве ковида 19 у неком од манастира, и у Хиландару је донешена одлука о изолацији.

Pin It on Pinterest

Share This