Izaberite stranicu

У Свечаној сали Дома војске у среду, 1. децембра 2021. године, представљена је књига “Споменица погинулих и умрлих старешина српске војске у рату 1914–1918. године”, аутора проф. др Милоја Пршића. На промоцији су поред аутора говорили пензионисани генерал проф. др Митар Ковач, потпуковник Вељко Бућковић, историограф и књижевник Биљана Живковић и уредник Стево Ћосовић.

Аутор је на основу архивских података установио и у Споменици објавио имена и број погинулих старешина српске војске у Првом светском рату, навео податке о чину, старосном добу, месту рођења и живота, војној јединици, командном положају старешине, месту на коме је погинуо и где је сахрањен, што је значајно не само за историчаре, већ и за потомке погинулих. Сва имена командног кадра, без обзира на чин и командну дужност, наведена су по азбучном реду.

У Споменици су објављени и некролози погинулим старешинама публиковани својевремено у листу „Ратник“, који осветљавају начин на који су се држава и друштво односили према људима који су положили живот за отаџбину. Признања која су погинулим старешинама одавали њихови ратни другови, старешине, војници – сведочанство је о култури неговања сећања на жртве, али и ризница података о догађајима и људима, херојству и издржљивости, убеђењима и патриотизму више генерација које су учествовале у рату.

Из рецензије књиге представљене публици коју је написао др Љубодраг Димић госпођа Биљана Живковић је прочитала део у ком је рецензент навео да тема коју отвара Пршић најдиректније проширује предметно подручје које занима историчара посвећеног месту и улози Србије у Првом светском рату и подстиче иновативност у приступу прошлости. Она је истакла да „Листајући и читајући имена старешина ове књиге човек не прелази формално по нашој азбуци. Свако име, сваки чин, погибја то је судбина једног човека, војника, његове породице, његове деце, то је судбина наше Србије“.

Уредник Споменице Стево Ћосовић између осталог је рекао да је непроцењива заслуга господина Пршића што су сада пред нама херојска имена српских ратника.

Говорећи о Албанској голготи проф. др Митар Ковач истакао је да је то била велика цена српских победа коју су политичари након Великог рата брзо заборавили и натерали српске мученике да заједно стану у строј са припадницима аустроугарске војске који су убијали Србе.

У паузама између говорника пуковник и песник Вељко Бућковић говорио је беседу под називом „Завет“ и песму „Од Цера до Кајмакчелана“ чији је и сам аутор.

Извор: Радио Слово љубве

Фото: Јелена Павловић

Pin It on Pinterest

Share This