Izaberite stranicu

Црквена општина за Рашку област организује у Новом Пазару циклус предавања током Божићног поста.

Прво у низу предавања биће одржано вечерас. На тему „Душа и тело у посту” говориће игуман манастира Црна Река и професор призренске богословије, отац Андреј Сајц.
Предавања се одржавају у сали при новопазарском Саборном храму посвећеном Светом Николају чудотворцу.

У најави овог догађаја архијерејски намјесник новопазарски, протојереј Саво Шмигић, казао је Радију “Светигора” да ће предавања за тему имати све хришћанске врлине.

„Наши хришћани долазе код нас свештеника на духовно укрепљење, на исповест, тражећи одговоре на многа питања нашега живота. То видимо из самих разговора и зато је јако битно да будемо укључени у живот сваког хришћанина, па чак и оних који не долазе на исповест и не посте, видјевши ову најаву за предавање у току поста и они ће доћи да чују мало више и надамо се да ће ова предавања која нам следе да привуку још православних Срба из Рашке области”, казао је отац Саво додавши да баш због тога што је мали проценат оних који имају активан литургијски живот, веома је битно да црква има јаку мисију и покушава да дође до срца сваког човек.

Он је казао да се сваки човјек мијења и да различита животна искуства рађају и промјене код сваког човјека.

„Колико год ми били упућени у хришћанске врлине и знамо шта нам је чинити у животу како би испунили своје назначење, али ми сами нисмо исти сваке године, свакога дана. Ми се и сваког секунда и минута мењамо и искуство нашег живота бива све веће. Зато је битно да на ове теме хришћанских врлина увек говоримо. Увек ћемо чути нешто ново. Увек ће нешто постојати што ће нас потакнути да усрдније вршимо своју мисију у овоме животу, у овоме свету”, закључио је отац Саво.

Предавања ће се одржавати једном недељно. Прво је најављено за вечерас у 18 часова, а наредно следећу сриједу.
Сви они који не буду били у могућности да лично присуствују предавањима, моћи ће иста да прате путем фејсбук странице Саборни храм Светог Николаја Чудотворца – Нови Пазар, а који дан касније и на сајту Радија “Светигора”.

Оливера Балабан

 

Pin It on Pinterest

Share This