Izaberite stranicu

На самом почетку Божићног поста, у дану када прослављамо Светог апостола Матеја, служена је Света литургија у цркви Светог Ђорђа под Горицом, којом је началствовао протојереј-ставрофор Драган Станишић, док је за певницом одговарала попадија Душка Станишић.

Након прочитане јеванђелске перикопе, словом поуке сабранима се обратио началствујући свештенослужитељ, прота Драган Станишић.

„Ево  данас великога празника Светога апостола и јеванђелиста Матеја, који се прибрао дванаесторици апостола и који је пошао за Христом, на први позив кренуо за њим и довео га у своју кућу, која је била богата и пуна свакога овоземаљскога блага, где се трудио да га што боље угости“, казао је о. Драган у својој беседи и додао да је апостол Матеј, како је упознао Господа Исуса Христа, тако после и сав свој живот служио Њему, испуњавао се Њиме, веровао у Њега и имао изузетну помоћ Христову у свом исповедању спасења и Царства Божијега и живота Вјечнога.

Отац је подсетио и да је Свети апостол Матеј био сведок Христовог живота, Распећа, Васкрсења, Вазнесења и Силаска Светога Духа, којега је примио, те имајући тога Духа Божијега, доспео је до најдаљих крајева, све до Етиопије, проповедајући Име Божије.

„Дошао је у неку земљу у којој су живели становници сасвим сурови и дивљи, који су чак јели и људе; и ту је ушао апостол и јеванђелист Матеј и доживео велика страдања, а ту је и уморен, од кнеза тога града“, рекао је о. Драган, нагласивши да се онај од кога је био уморен, благодарећи његовом исповедању и мисији, после чудесно просветио. „Упорно је мучио апостола, али апостол, имајући љубав Христову, сваки пут после великих чудеса са неба (где је овај велможа бивао ослепљен и укочен и избезумљен), би се сажалио на њега, тако да је на крају омекшало срце џелата који га је уморио, те је он постао Епископ тога народа, и тако се чудесно, преко страдања хришћана, оплеменио и крстио се онај који до јуче беше готово као звер“, нагласио је началствујући свештенослужитељ.

„Видимо докле допире блага јеванђелска реч“, казао је такође отац Драган у својој беседи и нагласио да нам је ово показатељ докле све може Дух да прожме ма којег човека који се преуми, који се покаје.

„И зато данас, празнујући и славећи Светог апостола и јеванђелиста Матеја, ми оживљавамо у души и у срцу, испуњавамо се Духом Божијим и вером да је могуће спасење свагда, ма колико човек био удаљен од Бога, да се он милошћу Божијом и благодаћу може испунити љубављу и преокренути свој живот од зла на добро“, закључио је отац, пожелевши да нам Господ Бог, молитвама Светога апостола и јеванђелиста Матеја, да таквога духа и такве душе у животима нашим, свагда сада и увек и у векове векова.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This