Izaberite stranicu

Студенти Универзитета у Београду позивају академску Србију на округли сто „Случај професора Kовића: Има ли дискриминације и прогона на Филозофском факултету?“ који организују 30. новембра у 12 часова у Прес центру Удружења новинара Србије (Kнез Михаилова 6/III).

Пажњу академске и шире јавности је прошлог месеца окупирала вест да је на Филозофском факултету у Београду у току прогон проф. др Милоша Kовића, који за циљ има његово протеривање са радног места професора опште историје новог века на Одељењу за историју. Наглашавано је то да неколико његових колега са Одељења, који су против њега претходно поднели осам кривичних и парничних тужби, покушавају не само да спрече његов избор у звање редовног професора, за шта има све научне и педагошке услове, него и да га истерају с Факултета. Тиме су се, на основу члана 40 Закона о општем управном поступку и члана 30 Kодекса професионалне етике на Универзитету у Београду, нашли у сукобу интереса.

Студенти су истовремено упозоравали и на пример дискриминације према Милошу Kовићу пошто члан 34. Kодекса професионалне етике на Универзитету у Београду утврђује да сви чланови академске заједнице имају право на једнаке услове за напредовање. Након протеста организованог 1. новембра, где је од декана Филозофског факултета, проф. Данијела Синанија захтевано да заштити радна права проф. Kовића, студенти позивају академску заједницу у Србији да одговори на питање има ли дискриминације и прогона на Филозофском факултету.

Уводничари:

Смиља Марјановић Душанић, редовни професор на Филозофском факултету

Владимир Вулетић, редовни професор на Филозофском факултету

Слободан Антонић, редовни професор на Филозофском факултету

Небојша Шулетић, Балканолошки институт САНУ

Дискусију води: Ђорђе Николић, студент

Округли сто ће бити одржан у складу са мерама заштите због пандемије вируса корона. Округли сто је отворен за учешће и пријаву треба да доставите на имејл:  djordje_nikolic@rocketmail.com

Извор: presscentar.uns.org.rs

Pin It on Pinterest

Share This