Izaberite stranicu

Његова светост Патријарх српски г. Порфирије пожелио је свима срећан и благословен почетак Божићног поста, уз подсјећање да пост није дијета, да се смисао поста не састоји само у уздржању од одређене врсте хране, већ да смисао и циљ поста јесте стицање љубави, стицање онога што нам је Христос својим рођењем донио.

“А то је мир, мир са Богом, мир са другим људима, мир са природом, творевином Божијом и мир са самим собом. Да бисмо то постигли потребно је да улажемо телесне напоре, али потребно је да као темељ сваког нашег напора имамо молитву, јер молитва нас доводи пред лице Божије. Молитва је општење са Богом, и стојећи пред лицем Божијим у светлости Његовог присуства, ми у току поста, али и изван поста, имамо могућност да сагледамо себе, да видимо своју душу, да видимо своје недостатке, своје падове и своје промашаје, и да онда из те најниже тачке свога постојања упутимо топлу молитву Богу, да Он буде са нама и да Његовом снагом и силом, градимо врлину у себи, тако што ћемо све оно што смо добили као потенцијал и дар од Бога, уз помоћ Божију развијати како бисмо створили у себи оно на што нас апостол Павле подсећа меру раста висине Христове.

И овај пост нека буде благословен, као и сваки други пост, и нека Бог да да поред вежбања своје воље, у лишавању од одређене врсте хране, лишавамо себе сваке лоше помисли, сваке лоше речи, сваке зле жеље, како бисмо очистивши себе од свега онога што је у нама недостојно Бога, што нас прља, могли да деблокирамо сваку врсту препреке у развијању врлине и сваког добра, милосрђа, праштања, љубави и постизању мира којим ћемо се поздрављати на празник Рођења Христовог. Нека је срећан и благословен пост!”

Весна Девић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This