Izaberite stranicu

Задужбина Свете царске српске лавре на Светој Гори, манастира Хиландара, објавила је саопштење поводом случајева ковида 19 у хиландарском братству, које у наставку преносимо у целини:

Свети манастир Хиландар је од недеље 21. новембра затворен за посете због неколико случајева ковида 19 у манастирском братству. У складу са процедуром која се примењује на целој Светој Гори приликом појаве ковида 19 у неком од манастира и у Хиландару је донешена одлука о изолацији.

Свештена општина Свете Горе, иако је тренутно у ограниченом обиму отворена за поклонике, успоставила је низ мера за спречавање ширење корона вируса, међу којима су обавезно тестирање свих пре укрцавања на брод за Свету Гору, ограничење од по 10 посетилаца дневно по манастиру и забрана кретања између манастира, осим оних са посебном дозволом.

Нико од оболелих монаха у Хиландару нема тежу клиничку слику и ситуација је под контролом. Редовно се одржавају богослужења и свакодневне активности.

У манастиру бораве лекари и медицински техничари, чланови Хиландарског лекарског друштва, који имају велико искуство у борби против корона вируса и боравка у „црвеним зонама“. Обезбеђени су сви лекови, медицински материјал и опрема, по најновијем протоколу за лечење ковида 19. Сви позитивни на вирус су смештени у изолацију и под сталним су надзором и бригом.

Сви радници који раде на обнови манастира и његовој економији су тестирани и нема позитивних. Они неометано раде уз примену свих епидемиолошких мера.

Уколико наступи потреба за болничким лечењем, оболели ће бити упућени у надлежне здравствене установе у Грчкој.

Извор: Задужбина Манастира Хиландар

Фото: Манастир Хиландар

Pin It on Pinterest

Share This