Izaberite stranicu

Школа вјеронауке парохије паштровске „Свети Василије Острошки“ прошле недеље била је на свом новом петодневном поклоничком путовању. Том приликом дјеца полазници школе и њихови родитељи предвођени својим парохом и вјероучитељем протојерејем Драгославом Ракићем упутили су се светињама ширег дијела централне Србије гдје су посјетили чак 15 великих светиња – цркава и манастира, темеља и стубова наше српске свете историје и поклонили се великом броју чудотворних моштију, великих српских светитеља и угодника Божијих.

ПРВИ ДАН

Након петочасовне вожње група је стигла у Манастир Милешеву гдје су се поклонили руци Светог Саве и тој дивној светињи. Том приликом имали смо могућност видјети припреме за хеликоптерско подизиње крста на оближње брдо изнад манастира. По молитви и освјежењу група се упутила ка Златибору гдје нас је у порти храма дочекао и угостио прота Давид Селаковић гдје смо уз трпезу имали дивно дружење. Након тога прота Далибор нас је упознао са историјом градње новог храма Преображења Господњег на Златибору и његовог освештавања 2019. године. Након обиласка храма група се упутила ка центу Златибора гдје је имала слободно вријеме за уживање у предивној природи и свим чарима које Златибир нуди. Послије дивних тренутака и сусрета на Златибору група вјеронауке упутила се ка Ваљевском крају и великој и дивној светињи Светог Владике Николаја Велимировића Манастиру Лелић. У манастир смо стигли већ у првим вечерњим часовима што свједоче и предивне слике на којима звјездано небо обасјава манастир. Благословом оца Георгија игумана Манастира Лелић група вјеронауке се удобно смјестила дијелом у конак манастира а дијелом у оближње Етно село. По смијештању услиједио је одмор и сумирање утисака првог дана путовања.

ДРУГИ ДАН

МАНАСТИР ЋЕЛИЈЕ

БЕОГРАД:

КРСТАРЕЊЕ САВОМ И ДУНАВОМ

МУЗЕЈ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ

КНЕЗ МИХАИЛОВА

МАНАСТИР РАКОВИЦА

 

Другог дана путовања школа вјеронауке одмах послије Свете Литургије у Манастиру Лелић упутила се ка Манастиру Ћелије. Прво смо обишли велику манастирску цркву а онда се спустили у малу цркву гдје је групу дочекала игуманија манастира мати Гликерија која нам је испричала историјат и занимљивости из манастира након чега су се сви сабрани поклонили моштима Светог Аве Јустина Ћелијског, којег сви толико волимо и којем се радо молимо, заједно са Светим Николајем Велимировићем. Послије краћег задржавања у предивно уређеној порти манастира запутили смо се из правца Ваљева ка Београду.

По пристизању у Београд пратило нас је изузетно лијепо вријеме које је и било пожељно због следеће активности коју смо имали а то је било радосно ишчекивано крстарење ријекама Савом и Дунавом на којем смо имали организован заједнички ручак. У току ручка смо уживали у предивној панорами осунчаног града Београда а расположење посаде брода нам је крстарење учинило додатно занимљивијим и љепшим.

По искрцавању на пристаниште код „Бетон Хале“ тако освјежени и расположени кренули смо ка центру града и на том путу посјетили Саборну цркву Светог Архангела Михаила код Патријаршије. Том приликом смо се поклонили моштима Светог Стефана Штиљановића духовног патрона племена Паштровићи те принијели своје молитве и благодарности за даље кораке нашег путовања.

По стизању у центар у улицу Кнеза Михаила млађи дио групе са својим родитељима и свештеником су се упутили ка Музеју „Науке и Технике“, док је друга група имала слободно вријеме. Музеј Науке и Технике је како смо и очекивали посебно одушевио млађу екипу због занимљивог садржаја припремљеног за њих али и старије који су у експонатима и том хронолошком приказу развоја технике пронашли и неке ствари из њиховог дјетињства, а које сада већ одлазе у категорију антиквитета. Овај музеј бисмо препоручили свакоме, поред наравно свих предвиђених дестинација на нашој маршути које сте и које ћете видјети у наредним данима. Послије занимљивих тренутака у несвакидашњем музеју имали смо краће слободно вријеме у центру града те спајајући се са другим дијелом групе упутили се ка Манастиру Раковица гдје смо провели другу ноћ у топлом конаку гдје завршавамо други дан нашег чудесног путовања.

ТРЕЋИ ДАН:

ХРАМ СВЕТОГ САВЕ

МУЗЕЈ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ

КАЛЕМЕГДАН

  • Споменик Побједнику
  • Црква Свете Петке
  • Црква Ружица
  • Зоолошки врт

СПОМЕНИК СТЕФАНУ НЕМАЊИ

Сунчаног али и већ прохладног недељног јутра упутили смо се ка Храму Светог Саве гдје смо служили Свету Литургију и доживјели сву ту љепоту храма који нас својим и најмањим детаљем не оставља равнодушним. По обиласку храма организовали смо заједнички доручак и кратку паузу на платоу храма. По завршеној паузи наставили смо шетњу до музеја Николе Тесле гдје смо имали заказан термин за обилазак музеја и упознавање са ликом и дјелом Николе Тесле као и патентима који су нам физички презентовани а у којима смо и сами учествовали што је изазвало посебно интересовање и расположење. По завршеном боравку у музеју пуни утисака нашим превозом смо се довезли до Калемегдана гдје смо провели добар дио сунчаног поподнева. На Калемегдану смо прво посјетили споменик „Побједнику“ те затим цркве Свету Петку и Ружицу гдје смо се помолили и окријепили чудотворном водом те понијели по једну бочицу и за наше домове. Дружење смо наставили ка дугоочекиваном Зоолошком врту гдје смо имали прилику уживо видјети животињске врсте из различитих крајева свијета због чега је посјета золошком врту оставила посебан утисак на све нас. Остатак дана и у првим вечерњим часовима смо имали слободно вријеме за шетњу и шопинг ужим центром града. Као круну нашег обиласка града Београда за крај смо оставили обилазак новог споменика Стефану Немањи – Светом Симеону Мироточивом који баш у тим вечерњим часовима изазива посебно дивљење. Дан завршавамо опет под омофором Патријарха Српског Павла који нас је угостио у конак свог дивног манастира Раковица.

ЧЕТВРТИ ДАН:

МАН. РАКОВИЦА

МАН.СВЕТОГ РОМАНА

МАН. ЂУНИС

КРУШЕВАЦ

МАН. ЖИЧА

МАН. СТУДЕНИЦА

Четврти дан нашег чудесног путовања започињемо такође Светом Литургијом у Манастиру Раковица гдје смо на гробу Патријарха Павла принијели молитве и благодарности те послије послужења у манастиру запутили се на југоисточни дио Србије ка Манастиру Светог Романа. Ова древна светиња нас је вратила у средњевјековну историју и својом посебном мистиком оплеменила наше путовање. Послије угодних разговора игуманом Николајем и поклоњења чудотворним моштима Светог Романа продужили смо недалеко у још једну дивну светињу Манастир Покрова Пресвете Богородице – Ђунис у мјесту Ђунису. Благословеним дочеком и окрепљењем на чудотворном извору Мајке Божије сестре манастира су нас позвале на послужење и мало освјежење. Уживајући у дивним јесењим бојама овог прелијепог краја продужили смо до престонице кнеза Лазара града Крушевца. Ту смо имали заказан заједнички ручак гдје смо поред свих дарова крушевачког краја могли уживати и у гастрономској понуди.

Поклоничко путовање смо наставили ка центру самосталне српске цркве и саборном храму српског народа Манастиру Жичи, светињи која је била крунидбено мјесто будућих краљева како су то првобитно намијенили ктитори Свети Сава и Стефан Првовјенчани. Послије Жиче и угодних разговора са сестринством манастира, четврти дан нашег путовања завршавамо смјештањем у конак једног од најстаријих, највећих и најбогатијих манастира српске цркве Манастира Студенице.

ПЕТИ ДАН

МАН. СУДЕНИЦА

МАН. СОПОЋАНИ

НОВИ ПАЗАР

МАМ. ЂУРЂЕВИ СТУПОВИ – БЕРАНЕ

Пети дан започињено такође Светом Литургијом коју смо служили са игуманом архимандритом Тихоном, након које смо се поклонили Светим и Чудотворним моштима Светог Симеона Мироточивог и Свете Анастасије Српске мајке Светог Саве. Очарани љепотом Студенице сложили смо се да је радо никад небисмо напуштали. Послије заједничког доручка пут смо наставили ка Новом Пазару гдје смо радили брзи антигенски тест на Корону (који је био потребан одраслима ради повратка у Црну Гору). Након тестирања посјетили смо још један средњевјековни Манастир Сопоћане задужбину Стефана Првовјенчаног који својом љепотом и величином надмашује све дотадашње српске цркве и чије су фреске право умјетничко ремек дјело. Послије краћег задржавања спустили смо се у град Нови Пазар гдје смо провели одређено слободно вријеме. Наставак нашег пута је био усмјерен ка Црној Гори и граду Беранама и Манастиру Ђурђеви Ступови задужбини Стефана Првослава сина великог жупана Тихомира, најстаријег брата Стефана Немање. У овој дивној светињи која је иначе и сједиште епархије Будимљанско Никшићке дочекао нас је игуман Архимандрит Данило гдје смо се упозанали са историјом манастира и који нас је по обиласку манастира угостио трпезом љубави гдје смо уз дивне разговоре сумирали цијели ток нашег путовања.

Са Ђурђевим Ступовима у вечерњим часовима петог дана завршавамо наше чудесно путовање и тако пуни утисака, расположења, задојени духовном енергијом, љубављу и гостопримством у свим светињама враћамо се својим домовима, спремни и оснажени за нове подвиге и кораке нашег живота и учења о нашој вјери православној.

Овом приликом се захваљујемо старјешинама, игуманима и игуманијама свих дивних и великих светиња које смо посјетили, (а било их је укупно 15) на указаном гостопримству и љубави са којом су дочекали нашу школу вјеронауке и надамо се да ћемо имати прилику да и ми њих угостимо у нашој школи и нашим светињама. Такође овом приликом се захваљујемо нашим превозницима фирми „Ин Тоурист“ Каменово – Будва, власницима Веселину Јовичићу и Дејану Никчевићу који су увјек ту да нам изађу у сусрет и дају посебне услове вожње. Наравно захваљујемо се родитељима и дјеци полазницима вјеронауке који су били као једна породица не налазећи замјерке једни другима него само и искључиво проналазећи радост и љубав за другога.

Нисмо описивали детаље о сваком мјесту и елементе његове садржајности или историјске детаље будући да се сви користите интернетом све то можете пронаћи у два клика или вам је већ познато као општа култура.

До следећег путовања пратите наше активности на нашој страници www.fb.com/parohijapastrovska и придружите нам се у нашој даљој мисији и раду.

 

Pin It on Pinterest

Share This