Izaberite stranicu

На празник Преподнобне матере наше Параскеве, Петке – служена је Света литургија у подгоричком Храму Светог Ђорђа под Горицом, којом је началствовао протојереј-ставрофор Драган Станишић.

Високопречасном проти саслуживали су протојереј-ставрофор Гојко Перовић, архијерејски намјесник подгоричко-колашински, протојереј-ставрофор Милета Кљајевић, протојереј Јован Радовић и ђакон Лука Павићевић.

За пјевницом су одговарали појци овог светог храма, предвођени протојерејем Мирчетом Шљиванчанином, старешином храма и ђаконом Иваном Црногорчевићем.

Прочитавши јеванђелско зачало, словом поуке вјернима се обратио началствујући свештенослужитељ, прота Драган Станишић који је казао да “Благодат Господа и Спаса нашега Исуса Христа и љубав Бога и Оца и заједница Светога Духа, да буде са свима вама” је литургијски возглас претходи канону Евхаристије, коју вршимо данас у олтару, у овоме храму;

“Приносимо тајанствену жртву – сами себе, сав живот свој, Христу Богу предајмо”, објаснио је отац, нагласивши да управо ова данашња прича је евхаристолика, благодарствена; јер кад почне канон Евхаристије, заиста долази женик, примамо Христа Господа, а они који нису просвећени, како је казао прота, нијесу приспјели за ову службу.

“Зато читајући ово данашње Јеванђеље “, наставио је, “ми се подсјећамо колико смо узвишени, изабрани род, овдје сабрани на Светој евхаристији и присјећамо се и поимамо и вјерујемо да је ово она свадба, ова Света служба на којој смо се сабрали. И радујемо се, и причешћујемо се самим Тајнама, Тијела и Крви Христове.”

Отац је казао да данас прослављамо Свету Петку, Параскеву нашу светитељку и да “сви свечари који су дошли, осјећају радост, да данас између свих светих на овој служби, ми наглашавамо и обраћамо се Светој мајки Параскеви, чије житије је заиста чудесно”.

“Она је још као мала девојчица рођена у отменом дому, породице имућних родитеља; истакла се тако што је у сваком свом кораку испољавала велико одушевљење за Христа свога – Бога Саваота. И она је тако једном дошавши на службу у цркву, чула ријечи јеванђелске: Ко хоће да буде мој ученик, нека све остави и пође за мном !. И она је те ријечи примила у срце сасвим до краја; и наводи се тамо, када је одлазила негде са својом матером да је скинула са себе своје господске хаљине и обукла убогог просјака и не само то, него је она узела и обукла његове хаљине!“

Протојереј-ставрофор Драган Станишић је нагласио да је то знамење и нама, да имајући сувишак свој чинимо онима који немају:

“Али не само то да чинимо, већ учећи се од Свете Петке, ми треба да дајући свој сувишак другима да примимо сувишак њихов; јер данас то доброчинство некако је обесмишљено – људи се опходе према онима убогима у смислу да они њима нешто дају, а од њих ништа не добијају. Видимо како нас Св. Петка учи да ми треба да се опходимо у свом доброчинству тако вјерујући, да више добијамо од оних којима дајемо, него што ми дајемо.”

Завршавајући своју бесједу, отац је нагласио да све што можемо да научимо од Св. Петке је изузетно мудро, богато и побожно.

Затим су свештенослужитељи овог светог храма, приступили саборно благосиљању славских колача, свима онима који Свету Петку прослављају као своју крсну салву.

Елза Бибић

Фото: М. Матковић

 

Pin It on Pinterest

Share This