Izaberite stranicu

Пише: ходочасник: Џонатан Дан

На острву Тасос у Грчкој постоји веома познат манастир Светог архангела  Михаила,  који се помиње у документу из 1287. године. Монах Лука саградио је цркву у којој је био свети извор. Кад су Османлије пожелеле да упрљају извор, он се осушио, да би се поново појавио у пећини доле до мора, до које сам недавно отишао са супругом.

Крећемо се низ стазу означену металним стубовима на којима су бочице обојене црвено, до шљунковите плаже. Овај део је прилично стрм. Затим се пењемо по стенама поред мора, кроз уске прелазе, камене лукове и преко дрвеног моста, увек усмерени црвеним стрелицама насликаним на стенама и крстовима на тежим местима. С наше десне стране, зелени Егеј и планина Атос у даљини, а једини посматрачи пар коза и неколико занимљивих птица.

Након сат и четврт, након што смо се попели на Голготу и прошли поред Сциле и Харибде, стигли смо до свог одредишта, шумовитог извора и у пећину смо ушли извијајући се попут црва у тихи базен с водом, где смо се молили за све оне које познајемо да буду под будним и милостивим погледом Архагангеловим. Понизити се пред Богом, савити се као црв, није само прикладно, већ и чудесно обнављајуће и благословено искуство.

Превела Љиљана Поповић

Извор: https://orthochristian.com/142257.html

 

Pin It on Pinterest

Share This