Izaberite stranicu

У 18. недељи по Духовдану, када наша Света Црква прославља Светог Апостола Тому, служена је Света Литургија у подгоричком храму Светог Георгија – којом је началствовао протојереј- ставрофор Милета Кљајевић.

За певницом су одговарали старешина храма, протојереј Мирчета Шљиванчанин и ђакон Иван Црногорчевић.

Затим се Високопречасни прота након прочитаног јеванђелског зачала, обратио верном народу, словом поуке.

Говорећи о Исусу Христу, прота је указао на чињеницу да је, Исусу пролазећи кроз Галилеју проповедајући Јеванђеље, народ хитао са свих страна како би чули новог проповедника Закона Божијег; Да су речи Христове, освајале све слушаоце и да нико до тада није тако проповедао, ни чинио чуда – као Господ.

,, Међу слушаоцима био је тада и Тома названи Близанац; он је оставио дом оца свога и мајке своје и пошао за Спаситељем Господом Исусом Христом, и никада се више није од њега одвајао. !“ казао је отац.

Христос га је изабрао за једног од својих 12 Апостола, подсетио је прота, указујући да је Тома био дубоко одан своме Учитељу.

,, Када је Христос хтио да се врати у Јудеју да васкрсне друга Лазара из Витаније, тада су му ученици казали : ,, Учитељу, па сад Јудејци да те затрпају камењем, а ти хоћеш опет да идеш тамо !“ Тада Тома рече Апостолима: ,, Хајдемо и ми да погинемо с Њим!“ – подсетио је прота Кљајевић.

Али, Апостол Тома, како је објаснио отац – имао је и ту особину да за све што му се говори, тражи опипљиве разлоге. Он је онај који је   узвикнуо : ,, Ти си Господ мој и Бог мој !“

Отац је казао да га Исус за ту сумњу није осудио, него само благо прекорио, понављајући речи Христове: ,,Тек кад си ме видјео вјеровао си, благо онима који не видјеше и вјероваше !“

У Индији, подсетио је прота, Апостол Тома лијечио је молитвом и просте и чланове царске куће, превео је многе у хришћанство, па чак и саму царицу… За то дело, цар га је осудио на смрт те су га војници копљима изболи.

,, И тако Апостол Тома, наш данашњи слављеник, невером својом вјеру укријепи и као Христос пет љутих рана, на тијелу доби. !“

Отац је позвао да се и ми обратимо молитвама Господу, да нас спаси, благослови и подари свега онога што људи не могу дати – како би увијек служили Господу, до краја века и света.

Након освећења Дарова предложења, причасници су приступили Светој Чаши, причестивши се Телом и Крвљу Господњом.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This