Izaberite stranicu

У седамнаесту недјељу по Духовима, 17. октобра 2021. године, у Цркви Светог Архангела Михаила у Горњим Рогамима служена је Света литургија.

Свету службу Божију служио је парох пиперски, јереј Владимир Милуновић, уз присуство вјерног народа Пипера. Овом сабрању присуствовао је и предсједник Општине Тиват, Жељко Комненовић и посланик у црногорском парламенту Славен Радуновић.

У литургијској бесједи након Јеванђеља отац Владимир је истакао да је рогамска црква, светиња коју су градили стари Рогамљани, најбољи свједок вјере овог племена у Васкрсење Христово које нам, сваког дана, свједочи Црква Божија.

,,Велико бреме нашега народа и велика, тешка времена опустјела су многе наше светиње у Пиперима. Ипак, сила која је у њима – уграђена у њихове темеље, сила тог благослова којим су оне подигнуте увијек их је, наново, васкрсавала и враћала племену пиперском да, кроз њих и у њима, враћа и његује (и) своје достојанство. Ова, благословом блаженопочившег Митрополита и оца нашег Амфилохија, обновљена светиња најбољи је свједок нашега племена у Васкрсење Христово. Наши преци су нам је дали, предали и задали како бисмо и ми, на достојан начин, прослављали име Господње”, казао је, између осталог, отац Владимир Милуновић.

Он се осврнуо и на житије Светог Стефана Штиљановића и свезу коју је, преко њега, племе пиперско јуче, Божијим промислом, поново остварило са црногорским приморјем и Боком.

У срдачној здравици окупљеним Пиперима предсједник Општине Тиват, Жељко Комненовић, изразио је захвалност на дочеку. Осим тога, он је устврдио и да му је ,,сада јасно зашто је пиперско гостопримство надалеко чувено, као и зашто лијепи гласи о томе допиру чак и до (наше) Боке которске”.

Комненовић је казао и да ће се, за вријеме трајања његовог мандата на челу ове приморске општине, трудити да његује најтјешње (с)везе са Пиперима што ће, како додаје, и ,,на ширем плану резултирати поновном зближавању Брђана и Бокеља који су, ,,иако географски мало даље и различити, традицијски и духовно ближи него што можемо замислити”.

Ово Христо-васкрсно сабрање Пипера, ком је кумовао потомак чувеног Пауна Пајића, Владимир, додатно је уљепшао и његов званични повратак из далеког Омска (Сибир) у родне Рогаме и његова намјера да, у наредном периоду, отпочне обнављање огњишта својих предака.

Тим поводом уприличена је трпеза љубави, као и богат културно-умјетнички програм који су, у славу и част празника, приредили пјесници и гуслари из Удружења ,,Војвода Мина Радовић”, под диригентском палицом Радована Радовића.

На крају, Пиперска парохија и отац Владимир Милуновић су, пригодним поклонима, заблагодарили гостима на издвојеном времену и труду да се ово, дуго очекивано, виђење, сусрет и зборовање ипак одрже.

Текст и фотографије: Милован Марковић

Pin It on Pinterest

Share This