Izaberite stranicu

Игуман манастира Хиландар архимандрит Методије боравио је 17. и 18. октобра 2021. године  у Епархији милешевској. Цењеног госта дочекао је Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије у манастиру Милешеви. Након вечерње службе отац Методије је у пријепољском Дому културе одржао занимљиво и веома посећено предавање на тему: Православно монаштво и његова улога у савременом свету. Да је тема била занимљива говори и то што је сала била испуњена скоро до последњег места.

На почетку, након отпеваног тропара Светом Сави, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је у поздравном слову рекао: “Архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара, донео нам је благослов Свете Горе и манастира Хиландара посебно. Ништа чудно у томе да се тако поново повезују и своје заједништво ојачавају манастир Хиландар и манастир Милешева, светосавски су у најпунијем смислу и један и други. У име свих нас, у име целе Епархије милешевске изражавам добродошлицу нашем драгом оцу игуману. Добро сте нам дошли и јако сте нас обрадовали.”

Архимандрит Методије је потом својим излагањем заинтересовао слушаоце за поменуту тему. Након завршеног предавања, Преосвећени Епископ Атанасије се најсрдачније захвалио предавачу а затим позвао слушаоце да поставе питања. Датим одговорима тема још више проширена и појашњена.

У понедељак 18. октобра 2021. године Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве уз саслужење игумана манастира Хиландар архимандрита Методија, игумана манастира Свете Тројице у Пљевљима Зосиме, игумана манастира Успења Пресвете Богородице у Сељанима код Пријепоља Петра, игумана манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи јеромонаха Јована, јерођакона Нектарија Хиландарца и протођакона Ивана Савића.

Након отпуста Преосвећени Епископ Атанасије је присутнима представио драгог госта, захвалио му се што је са својом сабраћом посетио нашу епархију и донео нам благослове Свете Горе и манастира Хиландар па га потом замолио да упути неколико речи поуке.

Архимандрит Методије се захвалио на указаном гостопримству и части што су могли да заједно узнесу молитве и благодарност Богу а потом присутне подсетио на чврсте везе које вековима спајају Хиландар и Милешеву: – Велика је наша духовна радост што смо могли да се помолимо овде, у светом храму, где су некад у целости почивале мошти Светог Саве. И ми у манастиру Хиландару осећамо његово живо присуство, како његово тако и његовог преподобног оца Симеона Мироточивог.

“Када смо пре две године, на Светој Гори, прослављали осам векова од када је Свети Сава постао први Архиепископ српски, који је тада и основао самосталну Српску Архиепископију, предложили смо Сабору светогорских монаха да заједно прославимо тај јубилеј, они су то са радошћу прихватили. У Протатској цркви, у Кареји у центру Свете Горе, служили смо саборну Свету Литургију. Један монах, црквењак, који опслужује Протатску цркву, за време јутрења је пришао и рекао ми да је Свети Сава то учинио не да би делио Цркву него да би је још више ујединио, још више оснажио”, истакао је.

“Тако се и ми молимо нашем заједничком небеском заштитнику Светом Сави да нас он стално укрепљује својим молитвама, и да помаже да увек будемо уједињени, и да те разлике које имамо између себе не буду разлог да би се ми делили већ да би само Цркву Христову учинили још богатијом и лепшом, као нешто што је најлепши принос Богу”, рекао је игуман Методије.

Након Божанске Литургије у храму монаси и монахиње су, предвођени Епископом Атанасијем, са својим гостом прешли у манастирски салон где су кроз разговор разменили искуства, утиске и смернице за даљи подвиг на путу ка Царству небеском.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This