Izaberite stranicu

Светом литургијом, славском литијом и благосиљањем славског колача црква Светог праведног Теодора Ушакова на руском гробљу у Херцег Новом данас је прославила своју храмовну славу.

Началствовао је протојереј-ставрофор Ђорђе Оровић, пензионисани свештеник који је био први старјешина овога храма, а саслуживали су му: протојереј Гојко Мрачевић, протојереј Никола Тодоровић, јереј Јован Васић и ђакон Јован Ковач, уз молитвено учешће многобројних вјерника.

Присуствовали су Мирко Мустур, потпредсједник Општине Херцег Нови, Иван Отовић, предсједник СО Херцег Нови, као и Руси приложници овога светога храма.

Бесједио је протојереј Никола Тодоровић, који је између осталог рекао да су велике народне литије учиниле да сви закључимо да је то милост Божја.

“Да се Бог прославио, да се Бог вратио на земљу, да је Бог кроз лик нашег светог Митрополита Амфилохија поново дошао да походи наше земље. Али и да се опоменемо нашега незнања, нашега незнавења, да се опоменемо нашег богоодступништва, наших очева и ђедова, и прађедова чак, који су погазили завјет Божји, који су згазили крст Христов, иконе бацили, храмове рушили”, казао је он.

Додао је да то не бива без промисла Божјега.

“Бог је управо ових дана и година вратио се, прије свега у велику Русију, и вратио се и овдје, у српске земље. Али, остаје да опет, као цар Константин, дигнемо чело, кренемо за крстом на коме пише: Овим побјеђуј”, рекао је отац Никола.

Додао је да је мјесто на коме се налази храм Светог Теодора Ушакова парче руске свете земље и руске свете душе.

“Руска душаје душамоје српске душе, и то не коже нико избрисати, нико погазити, нико негирати, нико уништити. Али само под једним условом – да будемо Христови”, поручио је протојереј Никола Тодоровић.

Рајо Војиновић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This