Izaberite stranicu

Нова књига Преосвећеног Епископа моравичког др Антонија (Пантелића), викара Патријарха српског и старешине Подворја Српске православне цркве при Патријарху московском и све Русије у Москви, под називом: “Односи Српске и Руске православне цркве на основу докумената из руских архива”, у издању издавачке куће “Познание” (под покровитељством Општецрквене аспирантуре и докторских студија Светих Кирила и Методија у Москви), ускоро излази из штампе.

У питању је прерађено издање докторске дисертације Епископа Антонија: “Односи Српске и Руске православне цркве у периоду између 1944. и 1950. године, на основу материјала из архива Русије и Руске православне цркве” (“Отношения Сербской и Русской Православных Церквей в 1944-1950 гг. в материалах архивов России и Русской Православной Церкви”), коју је Преосвећени владика успешно одбранио 07. јуна 2019. године, на Православном богословском факултету Универзитета у Прешову (Словачка).

Књига расветљује итекако важан период обнове званичних односа између Српске и Руске православне цркве пред крај Другог светског рата, као и њихов даљи напредак крајем прве половине XX века. Приликом рада на поменутој теми, Преосвећени владика је користио велики број докумената из руских архива, као и до тада недоступне материјале из архива Одељења спољних црквених послова Руске православне цркве.

Књига ће нарочито бити интересантна читаоцима који се баве изучавањем историје Руске и Српске православне цркве у XX веку.

Поред тога што је старешина Подворја СПЦ у Москви, Епископ моравички др Антоније (Пантелић) је декан Филозофско-богословског факултета на Руском православном универзитету Светог Јована Богослова у Москви.

Александар Вујовић

Pin It on Pinterest

Share This