Izaberite stranicu

Слава Велике Хоче, Михољдан, обележена је Светом литургијом у Цркви Светог архиђакона Стефана. Хочанци су задовољни овогодишњим родом грожђа. Михољско лето касни, предање каже да је време за чизме и џемпере.

На Михољдан се обележава и завршетак бербе грожђа, због чега сваке године на овај дан велики број гостију, не само косовских Срба, посети Велику Хочу.

Власник винарије „Душа Метохије“ Љубиша Ђуричић је казао да је ова година била веома родна.

„У последњих пет до десет година мало је било оваквих година. Грожђе је било изузетно квалитетно, здраво, са пуно процената шећера. Очекујем да правилним неговањем будуће вино буде са пуно арома, са пуно богатих сувих материја, где ће моћи људи заиста у умереној мери уживати“, рекао је он.

Посетиоци Велике Хоче могу да обиђу и Господарску кућу која се налази у центру овог села и представља једну од најлепших очуваних грађевина, навела је кустос завичајног музеја Нена Мицић.

„Овај музеј је једна од националних вредности за Велику Хочу, као и за читав регион“, казала је она.

Поводом Михољдана је у Господарској кући постављена изложба фотографија славских колача са Косова и Метохије ауторке Оливере Радић.

„Изложба фотографија славских колача је приређена у сарадњи Српског културног центра у Приштини са Министарством културе и информисања Републике Србије. Ту је 40 фотографија славских колача. Моја жеља је била да се славски колачи изложе и у Ораховцу и Великој Хочи. У Ораховцу су били од Госпођиндана до пре неколико дана, па смо их донели овде, у Велику Хочу, да буду ту у оквиру Михољданских свечаности, да могу људи, иако нема велике прославе због читаве ове ситуације око ковида, да дођу. Посебно жене воле да погледају славске колаче на којима су украси као симболи живота народа овде“, казала је Радићева.

Михољдан је и ове године обележен у условима пандемије коронавируса и мера које су због тога на снази.

Извор: Радио Гораждевац

Pin It on Pinterest

Share This