Izaberite stranicu

У недељу, 19. септембра, у главном граду Аргентине Буенос Ајресу прослављена је слава (парохијска) Српског православног храма Рођења Богородице.

Благословом Његовог преосвештенства Епископа буеносајреског и јужно-централно америчког г. Кирила (који се тренутно налази у Црној Гори), Божанственом литургијом је началствовао Његово преосвештенство Епископ каракаски и јужноамерички Руске православне заграничне цркве Јован. Саслуживали су презвитер Естебан Јовановић и јеромонах Давид (Јанкетић). Присутна је била амбасадорка Републике Србије у Аргентини, госпођа Јела Бацовић, као и велики број верника, који су били присутни да молитвено прославе празник Рођења Богородице.

У својој беседи владика Јован је поздравио владику Кирила захваливши му се на братском позиву (знајући да владика Кирило прати интернет пренос Литургије, из Црне Горе) и о празнику Богородице рекао следеће:

“Драга браћо и сестре, поздрављам вас на овај велики празник Рођења Богородице, који је уједно и парохијски празник овог Светог храма. О овом празнику као и о свим Богородичиним празницима, осим Благовести, у Светом писму ништа није речено. Зато нас протестанти и они који се сада називају еванђелистима критикују што поштујемо Богородицу и називамо је управо именом Богородице. У Јеванђељу практично нема ништа о Дјеви Марији једноставно зато што задатак јеванђелиста није био то, већ да опишу живот и учење нашег Господа Исуса Христа. То је био њихов задатак, а како каже апостол и јеванђелист Јован Богослов, нису све књиге довољне за писање о животу нашег Господа Исуса Христа. Међутим, у Јеванђељу Богородица је присутна у најважнијим догађајима. Присутна је на Благовести, у Зачећу Господа нашег Исуса Христа, на Његовом Рођењу и у тренутку када су Господа нашег Исуса Христа као дете одвели у Јерусалим Његови родитељи. И такође је прво чудо које је учинио наш Господ Исус Христос било на захтев Његове  Мајке, када је на венчању у Кани Галилејској претворио обичну воду у вино. И она је била у подножју Крста свог Сина, када је био разапет и једна од првих која га је видела како васкрсава. Она је такође била сведок при Вазнесењу нашег Господа на небо, а такође је примила Светог Духа на Педесетницу заједно са апостолима. Такође смо прочитали у Откровењу да ће Богородица одиграти веома важну улогу у најновијим догађајима на крају света. То све што знамо о Њој је записано у светим списима. Ћутање о Њој не морамо схватити као тишину презира, већ најпре ћутање поштовања.

Свако од нас има своју мајку и волимо је и поштујемо. Али то не значи да ћемо у свим случајевима истраживати детаље њеног живота и коментарисати је. Као и сва људска бића, Богородица се родила једног дана и тај дан данас славимо, иако се у стварности дан Рођења Богородице обележава у уторак, 21. септембра, али ми га славимо данас. Још једном поздрав са ове велике прославе и ваше парохијске славе, а посебно владици Кирилу”, рекао је Епископ Јован.

Затим су сви учествовали у свечаном ручку који је припремила мати Марија у сарадњи са многим људима који су јој помогли (уз све мере које су биле прописане).

Извор: Епархија буеносајреска и јужно-централно америчка СПЦ

Са шпанског Љиљана Поповић

Pin It on Pinterest

Share This