Izaberite stranicu

 У 14. Недељи по Духовима у дану када наша Света црква прославља Рођење Пресвете, Пречисте, Славне Владичице наше – Богородице и Приснодјеве Марије, служена је Света литургија у подгоричком храму Св. Георгија.

Светом литургијом началствовао је протојереј ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење протојереја ставрофора Гојка Перовића и ђакона Ивана Црногорчевића; док је за певницом одговарао верни народ Божији.

Након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке сабранима се обратио, началствујући свештенослужитељ – прота Кљајевић, говорећи нам о житију Пресвете Дјеве.

Прота је подсетио да се Пресвета родила у Назарету, на данашњи дан од остарелих и праведних родитеља, Јоакима и Ане. Док је Јоаким био из колена Јудина, потомак цара Давида, дотле је Св. Ана била из Левијевог племена, ћерка свештеника Матана.

Прота је надаље казао да су Њени родитељи живели у браку 50 година, без деце, а што се у оно време сматрало да су такви бракови и супружници од Бога кажњени, вероватно због неког греха који су прикривали пред светом.

,,Ради тога су били омаловажени и презрени, од својих пријатеља, познаника и родбине“, казао је прота, подсетивши да Јоакимову жртву у храму првосвештеник Исахар није желело да прими, укоривши га пред свима.

Овај поступак у Јоакимовој души произвео је велику бол и стога је припао на молитву Господу из које се по Предвечном савету Свете Тројице – родила кћер Преблагословена:

,,Данас је почетак нашега спасења јер се рађа Мати Господња, рађа се благодатна Марија, благословена међу женама, храм Духа Светога, олтар Бога живога, трпеза Хљеба небеског, кивот Светиње Божије, дрво најслађег плода, слава рода људског, похвала рода женског, Источник девства и чистоте!, овим епитетима је началствујући свештенослужитељ узвеличао Њу, Мајку Бога Живога.

Након примања Светих Христових Дарова, свештенослужитељи храма, приступили су резању славских колача, данашњим свечарима.

Том приликом, сабранима се обратио прота Гојко Перовић, рекавши да је пре неколико дана била најстарија Нова година која се славила, библијска, старозаветна, која је била везана за јесен и за чињеницу да Бог даје разне плодове… Отац Гојко је објаснио да нас Бог дарује новим…  и онда је изабрани народ Божији Израиљ, славио то ново – као почетак Нове године.

,,Видите, први велики црквени празник после црквене Нове године је Рођење Мајке Божије. Видите како је то Бог премудро направио – година почиње рођењем Њеним, а завршава се Њеним Уснућем. Дакле цио календар црквени је означен ликом Мајке Божије“, подвукао је прота у свом обраћању, нагласивши да би то биле бројке, да нема лика Мајке Божије (како је то о. Милета рекао да се зна од кога се родила, када, где и какво је то чудо било),  а да се није родила, у крајњој линији – не би Бог уредио спасење како га је уредио.

,,Ми који вјерујемо у Бога знамо да је Он могао доћи директно са Неба и да се не роди и да стане пред нас у свој својој сили, али је учинио да се роди од Мајке, да би се по свему приближио људскоме бићу“, истакао је, подсетивши да где су ,,мајка и дијете, ђе су отац и син, ђе је беба која расте, ђе је мајка која брине – ту је онда Бог близак свакоме људскоме бићу“. И мали Бог је имао исте мале зубе, проходао је и играо се; отац му је био столар, отац пред људима, Праведни Јосиф који није Његов биолошки отац, али тако се звао јер је Мајка Његова њему била заручена – значи да се по свему приближио нама, да би смо га ми боље разумели.

,,И зато је хришћанство вјера која је стигла на све четири стране свијета, до сваке људске душе и зато је ово лијепи празник којим се сјећамо да је наш Бог који управља васионом, али кад гледамо по мајци и по ђетету онда видимо да је то Бог који је близак свакој људској души, И нека вас чува, Господ Бог и благослов Пресвете Богородице овим празником и свим наредним данима који нам дођу, јер су сваки наредни дани благослови и поклони од Бога. Амин“, закључио је протојереј ставрофор Гојко Перовић.

Заједничарење свештенослужитеља и парохијана је настављено у Светогеоргијевском дому.

Елза Бибић

Фото: ђакон Иван Црногорчевић и Е. Б.

 

Pin It on Pinterest

Share This