Izaberite stranicu

На 13. Недељу по Духовима у дану када прослављамо Чудо Св. рхистратига Божијег Михаила у Хони и Св. Мученика Евдоксија – служена је Света литургија у подгоричком Храму Светог Георгија, под Горицом.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је старешина цркве протојереј Мирчета Шљиванчанин, архијерејски нам,есник подгоричко-колашински, уз саслужење протојереја ставрофора Милете Кљајевића, док је за п,евницом одговарала породица Павићевић.

Након прочитаног јеванђелског зачала словом поуке сабранима се обратио началствујући свештенослужитељ, прота Шљиванчанин, подсјећајући нас на дан када је Господ Исус Христос ушао у Јерусалим, а прије страдања – када је јеврејским старешинама испричао причу, о домаћину који је посадио виноград и предао га злим виноградарима.

“Овим ријечима је Господ испричао цијелу историју јеврејског народа. И Свети оци су тај виноград протумачили – као изабрани народ Израиљ, а све што је у винограду – све то што је Бог дао изабраном народу, да би живјели како је Богу угодно“, казао је прота Мирчета.

Отац је нагласио да је Господ изабрао тај народ, не што мање воли друге народе већ да би се у њему чувала истинита вјера и да би из тога народа изашао Спаситељ свијета, Месија.

Међутим, отац је указао да су старешине тога народа почели да само формално држе нека правила која су била прописана – а у суштини истина Божија их се није дотицала.

И зато, објашњава, да је Господ слао у тај виноград слуге Божије, а то је изабрани народ јеврејски, који су требали да узму плодове. Међутим, они су били побијени.

“Вјера се не смије свести на формалност, вјера је живи однос са живим Богом и живот по тој вјери“, нагласио је прота Шљиванчанин и додао: ” Видимо да је домаћин послао сина свога, самога Господа Исуса Христа – јер Он у тој причи прича о себи, а њих на тај начин разобличава, јер је знао да ће Његово хватање па страдање већ услиједити за неколико дана.“

Подсјећајући на мисао једног савременог учитеља Цркве да: “Бог нема унучад, има само дјецу“, отац је указао на то да се не можемо ми спасити заслугама других, “јер је Бог свакога створио, да одговара за себе, да има лични однос са Богом”.

“Сваки дан радимо на свом спасењу и питамо се јесмо ли Христови људи”, казао је прота, поучивши да никад у уму свом не помислимо да смо већ зарадили спасење, самим тим што смо се родили у нашем народу и да је то што смо се родили у народу пуном светаца, мученика за вјеру, још већа обавеза за нас.

“Ми смо тиме још обавезнији да се више трудимо, јер имамо свете претке, имамо мученике који су за Христа давали крв, давали живот – знајући да је Христос живот”, казао је прота и додао: “Како неко може дати живот за Христа!? Па самим тим што вјерује, да је Христос Живот!”

По његовим ријечима човјек треба да је цијелим својим бићем предан Богу, а не да вјеру претвара у формалност.

“У животу, у Цркви нашој нема ништа формално. И кад се прекрстимо и кад се поклонимо икони и кад пјевамо неку пјесму на Литургији – она има дубински смисао за наше спасење. Ево, овај храм, колико је ту молитве уткано, иконе чудотворне… Какве су то ризнице духовног богатства у које смо тек завирили или тек површно… Колико је важно да се удубљујемо у тајне, истине вјере, животом нашим и да то свједочимо… Зар не кажемо на крају Литургије: У миру изиђимо. Шта то значи? Да овај мир, и ову благодат коју смо примили на Литургији – у миру свједочимо свима са којима се сретамо“, подвукао је началствујући свештенослужитељ и закључио: “Нека Бог да свима нама да будемо истински свједоци, живога Бога у овоме свијету и тако задобијемо спасење!“

По примању Свете тајне причешћа, којој је приступипио знатан број вјерног народа, протојереј Мирчета Шљиванчанин је подсјетио вјерне да у овом храму постоје три вјероучитељице: теолог Снежана Поповић са Школом појања и веронауке “Свети Сава“, (која ће часове појања и веронауке одржавати средом, петком и суботом у термину од 18-20ч), попадија Душка Станишић са Школом вјеронауке ,,Свети Наум Охридски “ (која ће часове држати суботом од 12-13ч за млађу групу и од 13-14ч за старију групу полазника) и попадија Надица Радовић са Школом веронауке ,,Свети Ђорђе“ (која ће часове држати после Свете литургије, сваке недеље) као и једну етно учитељицу, ђаконицу Даницу Црногорчевић, са својом етно групом од 200 девојака, под називом ,,Горица“. Ту је такође и свештеник, изврстан појац, протојереј Јован Радовић са својом школом појања сваког понедјељка и четвртка у термину од 18-19ч, за све који су заинтересовани да уче на црквенословенском језику и појању Литургије, по Мокрањцу. У плану је такође покретање дечијег хора, а о термину првих проба заинтересовани полазници биће накнадно обавијештени.

Сваког четвртка православна омладина при овом храму се окупља на вечерњој служби у храму под Горицом, након које се одржавају духовни разговори, састанци и предавања. Од Мале Госпојине, ови састанци Православне омладине ће се одржавати након вечерње службе, сваког четвртка са почетком од 19 часова.

Вечерња служба од Мале Госпојине у Цркви Светог Ђорђа почиње од 18ч.

Заједничарење свештенослужитеља и вјерног народа настављено је затим у црквеној гостопримници, Светогеоргијевског дома.

Елза Бибић

Фото: Матковић М.

Pin It on Pinterest

Share This