Izaberite stranicu

Његова светост Патријарх московски и целе Русије Кирил честитао је Митрополиту Јоаникију ступање на трон катедре митрполита црногорско-приморских.

Његовом Високопреосвештенству, Високопреосвећеном Јоаникију, Митрополиту црногорско-приморском,

 

Ваше Високопреосвештенство, драги Владика,

Искрено Вам честитам ступање на трон древне катедре митрополита црногорско-приморских.

Руска Црква је забринуто и узнемирено пратила догађаје у Црној Гори последњих дана молећи се за очување мира и умножавање хришћанске љубави у нашем братском православном народу.

Неустрашив и одлучан, упркос спољним притисцима и претњама, Његова Светост Патријарх српски Порфирије, наш вољени Сабрат у Господу, уздигао је Ваше Преосвештенство у звање митрополита на историјском и славном престолу на Цетињу. Сада сте, као и Његова Светост, делима показали да сте верни Христовим речима: „Добри пастир живот свој полаже за овце“ (Јн. 10,11).

Током своје вековне историје Православна Црква у Црној Гори је прошла кроз значајна искушења. У најтежим околностима ратова, верских сукоба и сурових прогона, она је увек чувала истрајност и чистоту вере, у страдањима за Спаситеља множила своју снагу, представљала душу свог богољубивог народа служећи му као чврст духовни и морални ослонац. Сигуран сам да ћете на катедри Ваших славних и светих претходника бити њихов достојни наследник, јарки светионик пастви, која је са Вама посведочила истрајност у одбрани отачких светиња, православне вере и канонског црквеног устројства.

Вашем Преосвештенству молитвено желим Божју помоћ у предстојећој жртвеној служби, духовне и физичке снаге, а Вашем побожном стаду мира и радости у Христу.

С љубављу у Господу,

+КИРИЛ,

ПАТРИЈАРХ МОСКОВСКИ И ЦЕЛЕ РУСИЈЕ 

Pin It on Pinterest

Share This