Izaberite stranicu

Поводом двадесет година од почетка повратка расељених и избјеглих Срба у Осојане (Косово и Метохија), Епархија рашко-призренска и Дом културе „Грачаница“, организују Ђедов сабор у знак сјећања на блаженопочившег Митрополита Амфилохија, најавио је на својој Фејсбук страници Дом културе „Грачаница“.

Организатори подсјећају да је блаженопочивши Митрополит Амфилохије један од најзаслужнијих за повратак у овај крај те да се он и у првим данима повратка нашао да охрабри и подржи повратнике својим примјером, љубављу и молитвама. Истичу да је Митрополит Амфилохије обновио и основао многе саборе у различитим крајевима наше земље.

Осојане представља један од ретких примјера успјешног повратка Срба у Метохију. У Осојанску долину се од 2001. године вратило око 350 Срба, а у овом селу данас живи и око осамдесеторо дјеце.

Ђедов сабор почиње у четвртак вече, 5. августа, пројекцијом филма „Достојан” који је посвећен Митрополиту Амфилохију, а завршава се у суботу, 07. августа, када ће Свету архијерејску литургију у Цркви Св. Архангела Гаврила служити домаћин Епископ рашко-призренски г. Теодосије и изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, који ће се и обратити учесницима сабора.

Весна Девић

Програм Ђедовог сабора:

05.08.2021. у 20 часова

Отварање Сабора, пројекција филма „Достојан”, посвећен Митрополиту Амфилохију. У наставку приказивање документарног филма о повратку Срба у Осојане „Свитање у Истоку”, поздравни говори: предсједник Општине Исток Малиша Ђурић и парох осојански Јован Цветковић.

06.08.2021. у 19 часова

– Књижевно вече и промоција међународног зборника радова „Вера и мисао у втрлогу времена“ (у част Митрополита Амфилохија Радовића и Епископа Атанасија Јевтића)

Учесници:

– Уредник Зборника Микоња Кнежевић, професор Филозофског факултета.

Пјесници:

– Новица Соврлић, предсједник Књижевног друштва Косова и Метохије,

– Ненад Јеро Раденковић, Звечан

– Ранко Ђиновић, Ђаковица

– Рајо Војиновић, народни гуслар, Подгорица

07. 08. 2021. у 08 часова

– Света архијерејска литургија

– Добродошлица владике рашко-призренског Теодосија,

– Миливоје Репановић, у име повратника из Осојана,

– Обраћање изабраног Митрополита црногорско-приморског Јоаникија

– Културно-уметнички програм:

КУД „Копаоник“, програм „Старосрпски извори“ извођење пјесама на стихове Митрополита Амфилохија,

– Трпеза љубави.

Pin It on Pinterest

Share This