Izaberite stranicu

,,Наш Ђед је био јако присутан у Осојану и на просторима Косова и Метохије у оно најтеже вријеме када је много тешко било живјети овдје. Блаженопочивши Митрополит Амфилохије је својом љубављу и молитвом кријепио овај народ дајући му снагу да остане на својим вјековним огњиштима и да се врати у што већем броју“, каже отац Јован Цветковић, парох у Осојанима, најављујући за Радио Светигору тродневни ,,Ђедов сабор“ посвећен блаженопочившем Митрополит Амфилохију којим ће Срби обиљежити двадесет година од почетка повратка у Осојане, а који ће, како планирају, постати традиционалан.

Отац Јован каже да је блаженопочивши Митрополит Амфилохије један од најзаслужнијих за повратак у овај крај те да се он и у првим данима повратка нашао да својом љубављу и молитвом охрабри и подржи повратнике својим примјером и подсјећа да је Митрополит Амфилохије обновио и основао многе саборе у различитим крајевима наше земље.

,,Лик Митрополита Амфилохија био је обасјан свјетлошћу и благошћу као што то бива код људи који су дубоко у опиту вјере и у Божијој милости. Радост коју је ширио свуда гдје је долазио остаће ми као печат сјећања на Ђеда“, каже отац Јован.

Подсјетимо сабор, који организују Епархија рашко-призренска и Дом културе „Грачаница“ почеће у четвртак 5. августа у 20 часова пројекцијом филма „Достојан”, посвећеног Митрополиту Амфилохију. У наставку ће бити приказан документарни филм о повратку Срба у Осојане „Свитање у Истоку”, а поздравним говорима окупљенима ће се обратити предсједник Општине Исток Малиша Ђурић и парох осојански Јован Цветковић.

Другог дана сабора у петак 6. августа биће одржано књижевно вече и промоција међународног зборника радова „Вјера и мисао у вртлогу времена“ посвећена блаженог спомена Митрополиту Амфилохију и Епископу Атанасију (Јевтића) на којем ће говорити уредник Зборника Микоња Кнежевић, професор Филозофског факултета, и пјесници: Новица Соврлић предсједник Књижевног друштва Косова и Метохије, Ненад Јеро Раденковић из Звечана, Ранко Ђиновић из Ђаковице и народни гуслар Рајо Војиновић, уредник часописа ,,Светигора”.

Последњег дана Сабора у суботу, 07. августа Светом архијерејску литургију у Цркви Светог архангела Гаврила служиће Његово високопеосвештенстви изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, који ће се и обратити учесницима сабора и домаћин Епископ рашко-призренски г. Теодосије. У име повратника окупљенима ће се обратити Миливоје Репановић из Осојана, а КУД „Копаоник“ извешће културно-умјетнички програм „Старосрпски извори“ у оквиру кога ће изводити пјесме на стихове Митрополита Амфилохија. Сабрање у Осојану биће завршено уз трпезу љубави.

Осојане представља један од ријетких примјера успјешног повратка Срба у Метохију. У Осојанску долину се од 2001. године вратило око 350 Срба, а у овом селу данас живи и око осамдесеторо дјеце.

Слободанка Грдинић

 

Pin It on Pinterest

Share This