Izaberite stranicu

Данас се навршава 26 година од злочиначке војне акције хрватске војске „Олуја“ у којој је са вековних огњишта са територије Републике Хрватске под заштитом УН, протерано више од 200.000 Срба. То је један од најтежих и најтужнијих дана за српски народ, дан за сећање, за парастосе и помене, за паљење свећа и туговање за више од 1.700 погинулих и несталих, од којих се за 770 ни дан данас не зна где им је гроб, истиче се у саопштењу Канцеларије за избеглице и миграције. Документационо-информативни центар „Веритас“ у својој евиденцији има имена 2.313 погинулих и несталих Срба у “Олуји”, од тога 1.205 цивила, а међу њима 522 жене и 12 деце.

Операција “Олуја” је била акција хрватске војске у августу 1995. године, са циљем заузимања највећег дела територије Републике Српске Крајине (РСК). Операција је званично трајала 4 дана, завршила се падом Републике Српске Крајине и успостављањем контроле Републике Хрватске над том територијом, подсећају из Удружења породица погинулих и несталих „Суза“.

Међународни кривични трибунал за бившу Југославију је операцију „Олуја“ у првостепеној пресуди хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу окарактерисао као удружени злочиначки подухват са циљем трајног и присилног протеривања највећег дела Срба са простора бивше РСК у Хрватској. Међутим, у другостепеној пресуди су такве тврдње одбачене и генерали су ослобођени услед политичких притисака на пороту, чиме је направљен међународни преседан и изругивање правди и жртвама.

Са територије РСК коју је заузела хрватска војска избегло је преко 200.000 Срба. Четврти август у Хрватској се слави као “Дан побједе и домовинске захвалности”, док је у Србији и Републици Српској 5. август Дан сећања на жртве геноцида.

Извор: Радио Слово љубве

Мајко православна (Албум сећања на 4. август 1995)

Песму Мајко православна у јануару 1943. године написао Владимир Назор запањен затеченим призорима попаљеног Кордуна и масовних усташких злочина над српским становништвом. Стихове говори Никола Станковић.

Pin It on Pinterest

Share This